.... Siri MMMM
Mana Hilangnya Jalur Itu?
Bab 4A
Oleh: Marhaintua

Mana Hilangnya Jalur Itu?

Mahathir Mohammad semakin menghampiri gerbang kenyataan hidupnya betapa segala penipuan dan kelentongan yang direncana selama ini akan menghasilkan reaksi rakyat marhaen menjelang usia tuanya. Apa juga yang dilakukannya kini, betapa besarnya sokongan para pengampunya seperti Aziz Shamsuddin, Zam Mamak Maidin, Rais Yatim dan segelintir Menteri Besar yang lupa daratan semuanya, Mahathir tidak dapat lari daripada hakikat hidup bahawa suara kubur yang meneriak namanya setiap hari, adalah lebih kuat gemanya daripada suara 'Merdeka' yang diharapkan rakyat akan melaungkannya.

Mahathir semakin sedar kini rakyat Malaysia sudah bersekongkolan tidak kira apa kaumnya, apa agamanya dan apa juga budayanya, laungan 'merdeka' yang mereka laungkan itu tidak akan bergema untuk didengar oleh Mahathir dan para kroninya dalam BN. Hampir keseluruhan rakyat tidak kira apa lapisan darjat mereka, tidak akan bersama-sama Mahahtir melaungkan ‘Merdeka’ pada ulangtahun ke-44 kemerdekaan negara.

Kalau adapun yang menunjukkan muka pada (apa juga) majlis yang ditaja untuk tujuan itu, hampir semua muka yang ada di sekelilinggnya tahu betapa mereka di sana hanya untuk berpura-pura, sedangkan jauh di lubuk hati, mereka menyumpah seranah kerana terpaksa menghadiri majlis itu.

Mahathir telah mengamanahkan urusan sambutan ‘merdeka’ kepada Kadir Sheikh Fadil, yang menjanjikan pengagihan 15 juta bendera kepada rakyat jelata. Tetapi, mana perginya semua bendera itu kerana kajian rambang yang dibuat menunjukkan bendera kecil yang berkibar di kereta tidakpun mencecah satu persen? Setelah gagalnya dengan projek itu Kadir mahu rakyat mengirimkan kad ucap-selamat sempena sambutan hari merdeka, dan dia mahu melancarkannya hanya dua hari sebelum hari ulangtahun kemerdekaan kita.

Apa juga perkiraan yang digunakan, majoriti rakyat di negara ini sedar, laungan merdeka kali ini tidak membawa sebarang erti kecuali sebagai satu laungan daripada hati yang tidak merestuinya dan 'Merdeka' yang dilaungkan itu nanti adalah satu laungan daripada jiwa yang merintih keperitan hidup dinaungi seorang diktator tua yang belum lagi mahu mengundurkan dirinya secara terhormat.

Demikianlah, kisah persiapan menyambut ulangtahun kemerdekaan yang sudah menjadi kelam-kabut dan semakin mengarut. Pada hari Sabtu yang baru lalu, Mahathir berada di Ipoh untuk bersama kanak-kanak sekolah di mana dia menyaksikan bendera terbesar di Malaysia 'yang dibuat oleh guru dan murid sekolah dengan belanja mereka sendiri'. Demikian propaganda di akhbar perdana UmnoBN. Tetapi, semua orang tahu siapa penaja sebenarnya.

Kos sebenar menaja upacara itu yang disebut sebagai 'Perhimpunan Patriotik Pemimpin Pelajar Sekolah Menengah Peringkat Kebangsaan Tahun 2001' menelan belanja sekitar RM800,000. Kerajaan pusat menyumbang RM500,000 dan bakinya oleh Kerajaan Perak. Sekitar 8,000 pelajar seluruh Perak dikerahkan menghadirinya, sementara negeri yang lain menyediakan 80 ahli perwakilan. Bayangkan, latihan yang dibuat berminggu-minggu dan masa anak-anak sekolah yang dikerah untuk semua kerja bodoh itu, semata-mata untuk menyedapkan hati seorang diktator tua. Kalaulah wang sebanyak itu digunakan untuk membeli komputer peribadi yang berharga RM1,500 sebuah (seperti harga di Hypermarket dan bukannya melalui Odasaja) kita boleh agihkan sekitar 500 buah komputer di sekolah yang masih belum dibekalkan komputer itu.

Sayang.... sepatutnya itulah projeknya yang ditonjolkan untuk melancarkan sambutan perayaan kemerdekaan negara. Bukannya membuat bendera terbesar dan menggelarnya sebagai perhimpunan patriotik. Apa ertinya perhimpunan patriotik kalau murid sekolah diberikan wang saku harian sebanyak RM2.00 untuk mereka makan? Nampak sangat Mahathir dan para kroni ‘publisis’ beliau ketandusan idea bagaimana mahu terus menonjolkan ketokohan seorang diktator tua. Apakah mereka masih tdak sedar, apapun majlis yang akan ditaja, orang akan menyumpah seranah juga?

Mahathir Tidak Ada Meritokrasi Memimpin Negara

Pada ulangtahun kemerdekaan negara yang ke-44 ini, sejarah akan merakamkan betapa Mahathir bukan sahaja sudah melepasi tarikh lupusnya, malahan dia tidak ada meritokrasi memimpin negara ke abad yang baru. Semua ini bermula apabila rakyat mengetahui bagaimana Mahathir memenangi pemilu 1999 dulu hasil ‘undian’ pengundi yang berusia antara 80 hingga 100 tahun. Yang lebih menarik ialah semua pengundi ini mempunyai nombor 
kad pengenalan yang berurutan. 1600001 hingga 1603000 di Kubang Pasu
(Silalihat: http://www.geocities.com/mindarakyat/2001ogo/2001-2613.htm)

Kisah ini pernah dikemukakan oleh wartawan asing pada malam pilihanraya 30 November 1999 dan disiarkan secara langsung pada jam 2.30 pagi oleh TV3. Sebaliknya Mahathir menuduh Pas juga melakukan perkara yang sama.

Rentetan peristiwa ini, pengundi hantu ditangkap di siang hari oleh petugas Keadilan di Lunas. Kerana itu beberapa pemimpin Keadilan masih dipenjarakan tanpa bicara di bawah ISA. Kemudian beberapa pemimpin UMNO yang dianggap mempunyai pendirian yang mahu memerangi kem Mahathir yang haprak, sudahpun ditekan sehinggakan ada yang dikenakan disiplin dan digantung daripada keahlian parti.

Kini, beberapa orang rakyat negara yang dikatakan rapat dengan PAS sudahpun ditangkap di bawah ISA dan dituduh sebagai kumpulan militan. Mereka didakwa bersikap ganas mahu menggulingkan kerajaan setelah mempunyai pengalaman berjihad di Afghanistan. Apakah berjihad itu bukan sebahagian rukun hidup orang Islam? Kalau mereka yang memegang senjata di Afghanistan boleh dianggap calon militan di negara ini, bagaimanakah halnya dengan bekas ATM di negara ini yang mempunyai pengalaman yang lebih lama bermain senjata api?

Segala gelagat Polis Malaysia menangkap pemimpin muda pihak pembangkang dengan apa juga tuduhan yang bukan-bukan adalah satu sikap kurang ajar semata-mata bertujuan melencongkan perhatian kepada keadaan Mahathir yang sudah tergugat dalam UMNO dan BN. Semua penangkapan yang memangsakan pemimpin pembangkang dan barisan pelapis mereka sebenarnya bertujuan memberi ingatan kepada beberapa pemimpin UMNO yang disyaki berkemungkinan bersekongkolan menghumbankan Mahathir daripada pucuk kepimpinan parti.

UMNO sudah memimpin negara ini lebih daripada 44 tahun, tanpa melihat sebarang usaha untuk menjatuhkannya dengan gerakan militan ataupun rusuhan jalanan. Kenapakah secara tiba-tiba setelah kemerdekaan dicapai selama 44 tahun, rakyat sanggup bangkit dengan segala gerakan kasar yang didakwa oleh Mahathir? Kenapakah selama Malaysia dihambat oleh serangan komunis dan kegawatran ekonomi pada awal lapan puluhan dulu, tidak ada pergerakan militan untuk menjatuhkan kerajaan? Kenapakah UMNO dan Mahathir terasa mereka tergugat di saat Mahathir sudahpun hampir melangkahkan satu kakinya ke liang kubur? Kalau rakyat negara ini boleh melepasi kegawatan ekonomi pada awal lapan puluhan dulu, apakah mereka tidak mampu menangani kegawaan ekonomi di awal millenium ini?

Dasar Kepimpinan Haprak

Oleh kerana Mahathir tidak pernah ikhlas dengan tugasnya, hasil pemerintahannya kini amat terserlah di mana hampir semua projek yang diagung-agungkan sudahpun gagal segagal-gagalnya. Sebut sahaja setiap projek mega yang ditaja oleh mahathir dan buka lembaran sejarah untuk mengikuti kemajuan projek itu dan lihatlah apa kesuduhannya? Hampir semuanya gagal. Kita harap ada penulis muda yang sanggup mencatatkan semua projek tajaan Mahathir dan catatkan apa kesuduhannya. Kita boleh rakamkan sedikit di sini sebagai bunganya: Litar F1 perlu membayar royalti RM50 juta setiap tahun, hanya untuk menaja lumba kereta bertaraf dunia. Ini adalah projek gajah putih yang terbesar. Lihat projek Sukan Komanwel, yang tidak menguntungkan, malahan mencetuskan banyak kerugian. Tetapi di Sydney yang menajanya selepas Kuala Lumpur, mereka mendapat keuntungan lebih 350 juta Australian Dollar. Lihat pula projek komuter dan LRT yang membuatkan setiap pelancong luar ketawa. Di Eropah yang mempunyai perkhidmatan begini, dan bikinan sebelum perang dunia kedua lagi, setiap jenis tren dan pengangkutan transit boleh dinaiki di stesen yang sama. Tetapi, projek Mahathir di Malaysia pada abad ke-21, memerlukan penumpang menapak ke stesen lain seandainya mahu menaiki ‘Putra’ kerana tidak ada kemudahan pengangkutan yang mesra penumpang.

Inilah gambarannya betapa negara ini diperintah mengikut citarasa seorang diktator yang sebenarnya tidak tahu memimpin. Yang mengekalkannya di jawatan itu ialah segala tipu helah dan kelentongan yang dikenakan dengan jentera propaganda yang licin. Jentera pemerintahan yang haprak ini dikongsi sama oleh barisan pemimpin pembantu yang korup dan rakus sehinggakan mampu merestui segala tipu helah yang direncana oleh Mahathir. Sekaligus, Malaysia di bawah kepimpinan Mahathar sudah menjadi negara pariah yang di luar jangkaan rakyatnya yang amat cintakan keharmonian.

Dasar Pandang Ke Timur Yang Songsang

Oleh kerana rakyat Malaysia terlalu sayangkan negaranya, rakyat telah menyetujui rencana Mahathir yang memberi penekanan ke arah Timur dengan meniru kemajuan Jepun dan Korea. Inilah kesilapan terbesar rakyat negara ini terutama sekali pemimpin UMNO yang sepatutnya sedar akan sasaran sebenar Mahathir.

Dasar pandang ke Jepun adalah satu dasar yang banyak merugikan Malaysia kerana apa yang dipraktikkan di negara ini berasaskan amalan di Jepun adalah idea yang disogok oleh Mahathir kepada rakyat. Sedangkan pada waktu yang sama rakyat disogokkan dengan kemajuan serta halehwal pertumbuhan negara Barat.

Alangkah aneh, ketika Malaysia bergantung kepada Jepun dalam serba-serbi kemajuan negara, pelaburan yang paling besar dan pengeksportan keluaran negara adalah tertumpu kepada Amerika? Pada waktu yang sama, berapa ramaikah rakyat Malaysia mampu bertutur dan membaca bahasa Jepun?

Ekonomi Jepun Yang Lama Merudum

Sejak Mahathir memainkan peranan aktif dalam politik Malaysia Merdeka, Jepun sudahpun dipimpin oleh lapan belas [18] perdana menteri. Sila lihat http://www.mizuho-sc.com/english/ebond/politics/prns.html.

Mengikut pengakuan Mahathir sendiri, sejak dia menjadi perdana menteri, dia telah melawat Jepun lebih dari 50 (lima puluh) kali. Malahan, 'Mahathir sentiasa mempunyai ruangan khas setiap bulan di mana dia memeberi syarahan dan tunjuk-ajar kepada orang Jepun bagaimana mahu membangun menjadi satu bangsa yang besar'. Kalau kita baca semua tulisan mahathir kepada orang Jepun, kita boleh nilai otak kelentongnya Contoh terbaik terdapat dalam tulisannya yang diberi judul 'Mahathir’s World Analysis' yang disiarkan secara bersiri oleh Mainichi Interactive (Sila lihat: http://www.Mainichi.co.jp/english.mahathir/index.html ) Sebenarnya tidak ada yang menarik dalam tulisan itu semua, kecuali satu-dua yang merupakan idea kitaran semula persis perilaku Mahathir yang mengitar idea orang dalam pembangunan negara ini. Kerana itu kebanyakan projek negara hancur lebur dibuatnya. Tetapi, ada satu perkara yang kerap diulang-ulang di situ yang berkaitan dengan apa yang disebutnya kelakuan Anwar Ibrahim yang terpaksa disingkirkannya disebabkan ‘kelakuan sumbang’, sedangkan Anwar terpenjara disebabkan tuduhan palsu rasuah yang tidak pun mempunyai bukti yang sah. Malangnya Mahathir tidak sedar sehingga kini, kejatuhan martabat dan maruahnya di Jepun berlaku selepas dia terlalu galak mengaibkan nama Anwar Ibrahim dalam tulisannya itu untuk bacaan masyarakat Jepun. Orang Jepun mempunyai satu budaya unik memberi kehormatan tertinggi kepada golongan ‘wira’ mereka. Budaya ‘samurai Jepun’ memberikan tahap penghormatan yang amat tinggi kepada pejuang. Anwar dianggap oleh orang Jepun sebagai seorang pejuang. Apabila Mahathir menulis dengan mengaibkan Anwar, orang Jepun melihatnya sebagai seorang yang sudah sewel dan sebagai pemimpin yang sepatutnya sudah lama bersara.

Oleh kerana Mahathir terlalu sibuk cuba menonjolkan ketokohannya kepada masyarakat Jepun, dia fikir usahanya itu dapat disebarkan oleh media Jepun sehingga mampu menarik minat orang Barat terutama sekali orang Amerika. Mahathir sudah menjadi gila, beranggapan bahawa gelagat memberikan nasihat kepada Jepun, dia boleh menonjolkan dirinya sebagai pemimpin Asia yang unggul: di mana seorang pemimpin tanah jajahan Jepun sudah mampu menjadi penasihat kepada kerajaan bekas penjajahnya. Mungkin kerana itu masyarakat niaga Jepun memberi gelaran 'Asian Malcolm X' kepada Mahathir.

Sudah menjadi sikap dan budaya Jepun, tidak menggunakan perkataan ‘tidak’ dan ‘tidak boleh’ secara berterus-terang. Mereka ganti budaya itu dengan melengahkan masa sehingga pihak yang lain merasa sendiri apakah jawapan sebenarnya. Inilah yang memerangkap Mahathir dan seterusnya Malaysia. Oleh kerana Jepun tidak pernah kata ‘Mahathir silap ataupun salah’, Mahathir fikir apa yang dicakapnya di Jepun itu diterima pakai.

Mahathir leka sehingga lalai memahami Jepun sedang merudum

Jepun hari ini adalah sebuah negara yang mencelaru kerana baru memasuki ambang reformasi sosial hidup dan perubahan tanggapan ekonomi mereka. Mahathir pernah menasihatkan Jepun agar membiarkan seseorang perdana menteri memegang kuasa lebih lama lagi. Selama dua puluh tahun Mahathir menjadi perdana menteri, Jepun sudah mempunyai lebih lima belas perdana menteri. Ada yang tidak sampai setahun sudah ditukarkan. Tetapi, begitulah budaya Jepun di mana seorang perdana menteri hanya mampu bertahan sekitar dua tahun sahaja. Parti politik Jepun sedang mengharungi zaman peralihan. Ketika gempa bumi berlaku di Kobe beberapa tahun dulu, kerajaan Jepun tidak mampu membantu seluruh rakyat yang menderita. Tetapi, kumpulan Yakuza Jepun (kongsi gelap) telah berjaya memberikan bantuan yang diperlukan oleh mangsa gempa. Ini menunjukkan politik Jepun selama ini adalah laksana suasana perniagaannya yang dikawal serta dipengaruhi oleh kongsi gelap.

Kalau perdana menteri Jepun yang berkuasa hanya sekitar dua tahun, masih mampu dikawal oleh kongsi gelap (Yakuza) Jepun, bagaimanakah kisah Perdana Menteri Malaysia yang banyak dan lama berurusan dengan perniagaan Jepun? Apakah Mahathir bebas daripada cengkaman pengarauh Yakuza Jepun?

Sepandai-pandai Mahathir menipu dan mengelentong orang Malaysia, Jepun ternyata lebih bijak lagi menipu Mahathir. Ketika Mahathir melancarkan projek ‘Pandang ke Timur' dulu, penekanannya ialah kepada Jepun. Tetapi kerana mahu menunjukkan sikap yang tidak terlalu taksub kepada Jepun, dia beri juga sedikit ruang kepada Korea dan Taiwan, sedangkan Taiwan mempunyai masalah dengan China.

Generasi lama tentu masih ingat projek ‘Dayabumi’ yang ketika itu kos pembangunan sepatutnya tidak melebehi RM35 juta. Tetapi, bagaimanakah Dayabumi terpaksa dibeli oleh Petronas dengan beratus juta? Inilah projek Jepun dan Mahathir bersekongkol menipu rakyat negara ini. Apabila Mahathir naik mua dengan projek Dayabumi, menggunakan wang Petronas, dia ulang sekali lagi dengan membina Menara Kembar Petronas secara berkongsi dengan Ananda Krishnan. Bayangkan tanah kerajaan dibiarkan Ananda membelinya dan setahun kemudian kerajaan membelinya semula dengan harga yang berlipat ganda. Kemudian, Ananda dijadikan ‘partner’ kepada projek menara kembar itu.

Mahathir Penyelamat Ekonomi Jepun

Pada tahap awal kita mula-mula pandang ke timur dulu, Jepun sedang dihenyak oleh kegawatan ekonominya. Sikap Malaysia membeli serba-serbi Jepun telah membantu Jepun bangkit semula kerana banyaknya kemudahan yang diberikan oleh Malaysia. Pada waktu itu orang Jepun lebih senang datang ke Malaysia untuk bermain golf selama seminggu dari bermain satu pusingan 18-lubang di Tokyo.

Kemudian, segala yang datang daripada Jepun diberikan kehormatan seolah-olah ia datang daripada kayangan. Kereta buatan Malaysia yang menggunakan teknologi Jepun dianggap terbaik. Tetapi, sehingga kini, Proton masih belum ada lagi ‘wind tunnel’ untuk menguji kereta buatan sendiri. Model Proton Perdana adalah model yang ditolak oleh Jepun kerana adanya ‘computer-design-defect’ di mana pintunya tidak boleh dikatup rapat. Kini, rakyat Malaysia terpaksa membeli kereta 'buatan Malaysia' dengan harga yang lebih tinggi daripada harga yang dijual di luar negara. Kebanyakan kereta Proton di Eropah terutama sekali di U.K,. digunakan oleh syarikat kereta–sewa dengan perjanjian dibawa balik ke Malaysia untuk diganti dengan yang baru. Apabila dibawa pulang, kereta itu dibaiki semula dan dijual sebagai kereta baru.

Kalau industri kereta tidak mempunyai segala infrastruktur menguji model baru, bagaimanakah dengan kisah kereta buatan anak watan? Siapakah sebenarnya yang mahu ditipu oleh Mahathir dengan segala pembohongann ini? Apakah itu caranya Mahathir mahu memajukan kereta buatan Malaysia?

Oleh kerana Mahathir tidak pernah ikhlas memimpin negara ini, kegawatan ekonomi di Jepun tidak pernah diberikan ruang yang luas dalam akhbar Malaysia. Contoh yang terbaik ialah keadaan ekonomi Jepun yang mula merudum dengan secara menyerlah pada tahun 1993. Itulah waktunya Mahathir galak melawat Jepun. Pada waktu itu Jepun sedang giat berbalah mengenai skandal perniagaan dan kerajaan sehinggakan sejak 1993 hingga 2000, jawatan perdana menteri Jepun bertukar tangan sebanyak tujuh kali (bererti seorang perdana menteri untuk setiap tahun). Kalau kita lihat kegagalan Jepun ketika itu, ia menyangkuti pentadbiran kerajaan yang mereput sejak 1993 lagi. Pada 1996, Moody’s Investor Services telah menurunkan taraf sistem perbankan Jepun kepada Gred ‘D’. Ini adalah satu taraf yang selalu diberikan kepada institusi kewangan negara dunia ketiga (sila baca The Ministry: How Japan’s Most Powerful Institution Endangers World Markets oleh Peter Hartcher – Harvard Business School Press).

Punca kegagalan Jepun ialah usaha mereka cuba meniru gelagat Margaret Thatcher dengan ‘The Big Bang’. Margaret Thatcher terpaksa melaksanakan penswastaan itu untuk melepasi cengkaman sistem ‘dole’ yang merupakan rencana sosialisme yang semakin menghenyak ekonomi negaranya. Di Jepun, sistem ini tidak dapat dijayakan kerana masyarakat Jepun bekerja di satu tempat sepanjang hayatnya dan secara turun temurun. Pada awal 1990-an, rakyat Jepun sudah penat dengan budaya berkorban untuk negara sehingga mereka dikejutkan oleh kewujudan Kumpulan Aum Shinrikyo dan beberapa sami agama mereka.

Budaya Berkorban Untuk Negara

Kereputan ekonomi Jepun sekarang ini adalah hasil budaya kesabaran masyarakat Jepun setelah kalah Perang Dunia Kedua dulu. Kerana menanggung malu selepas dua bom atom digugurukan di Hiroshima dan Nagasaki yang mengorbankan lebih 240,000 nyawa, Jepun bangkit untuk menguasai dunia. Selama lebih lima puluh tahun rakyat Jepun bangkit dan bersabar untuk membina semula nama keunggulan Jepun itu.

Kebangkitan Asianisma

Kesabaran yang berpanjangan selama lima puluh tahun itu berjaya menukarkan sebuah negara yang jatuh miskin disebabkan kekalahan perang menjadi satu kuasa besar dalam bidang ekonomi. Dengan menerima penempatan askar Amerika di negaranya Jepun tidak dibenarkan mengembangkan pasukan tenteranya tetapi disuruh menumpukan pembangunan dalam industri kereta dan elektronik. Kesannya, Jepun menguasai industri kereta dunia.

Tanpa disedari oleh dunia barat Jepun telah menegakkan semangat Asianisme. Inilah yang turut mempengaruhi Mahathir sehingga beliau mahu menaja penubuhan EAEC (East Asian Economic Caucus) yang ditentang oleh Amerika dan negara barat.

Penubuhan APEC (Asia Pacific Economic Coperation) diasaskan pada 1989, dan sejak iu persidangan tahunannya dilaksanakan secara bergilir-gilir. Pemimpin negara APEC bertemu untuk kali pertamanya di Seatle di mana masyarakat ‘Pacific Community’ telah disytiharkan. Mahathir tidak menghadirkan dirinya pada persidangan itu. Sebabnya Mahathir jengkel kerana Amerika menolak cadangannya menubuhkan EAEC. Lagipun Mahathir merasa curiga APEC akan menjadikan ASEAN satu nama untuk lipatan sejarah sahaja.

Sejak persidangan Seattle itu beberapa persidangan tahunan telah dijalankan di beberapa negara lain dan keahliaan APEC sudah meningkat daripada 12 ahli pada 1989 menjadi 21 pada 1998. Sehigga bulan lalu, Mahathir masih menyebut akan hasratnya mahukan EAEC diberikan pentas yang lebih luas.

Apabila APEC bersidang di Malaysia pada 1998, Clinton tidak menghadirinya kerana membantah cara Mahathir mengaibkan Anwar. Kerana itu dia telah diwakili oleh Albert Gore yang menyebut perkataan ‘doimoi’ dan ‘reformasi’ secara terbuka.

Pada 1998 dulu, ekonomi Jepun sudah semakin mereput, dan Mahathir amat sedar perkara itu. Waktu itu Ryutaro Hashimoto sudah semakin tercungap dan sedang merundingkan pengundurannya untuk digantikan oleh Keizo Obuchi, seorang perdana menteri yang amat dipuji oleh Mahathir secara melangit tingginya. Orang Jepun hairan kenapa. Pada waktu yang sama Mahathir gila sakan di Malaysia mahukan beberapa projek mega dipercepatkan, sedangkan negara sudah menghadapi masalah matawang yang dikawal serta kesangsian rakyat apabila pasaran saham semakin mengecut. Pada saat ini, rakyat Malaysia sendiripun kehairanan kenapa Mahathir berperangai seperti itu.

Pada pertengahan 1998, hutang bertapuk di Jepun sudah mencecah $600 bilion, (USD 770 bilion mengikut cerita orang dalam) Walaupun kadar faedah pinjaman bank hanya sekitar 1%, bank sudah tidak mampu memberikan pinjaman.

Sebenarnya, iklim perniagaan sudah semakin mencelaru sejak 1996 lagi. Secara tiba-tiba budaya taat setia dan berkorban untuk berkhidmat kepada negara dan bangsa merudum di Jepun. Rakyat Jepun sudah semakin tidak senang hati dengan konsep bekerja pada satu majikan sehingga mati. Semakin ramai yang bertindak bersara dan menarik simpanan mereka untuk melabur di Malaysia dan Thailand. Pada waktu itu, ramai rakyat Jepun yang mengeluarkan simpanan untuk menyertai tabung pelaburan di Malaysia dalam apa yang disebut sebagai pelaburan wang panas. Penaja pelaburan wang panas itu ialah Yakuza. Tetapi, dalam mentohmah kegiatan wang panas di Malaysia, Mahathir hanya menuduh Soros sebagai penyangak matawang, tanpa menyebut pembabitan kumpulan lain seperti Yakuza daripada Jepun, Mafia daripada Itali dan Amerika dan ‘Chinese-Triad’ daripada Hongkong dan Singapura. Kenapakah agaknya?

Kegiatan semua agensi haram ini adalah satu aktiviti yang diakui oleh semua kuasa besar kerana inilah juga pertubuhan yang menyokong dan menjatuhkan pucuk kepimpinan di beberapa kerajaan di rantau ini. Malahan, kalaupun semua pertubuhan ini tidak mahu disebut, Mahathir tentu masih ingat laporan dan pengakuan Daim Zainuddin bagaimana dia melabur di pasaran saham setiap hari 'untuk belanja dapur'. Sehingga hari ini tidak ada sesiapa yang dapat mengagak dapur jenis apakah yang digunakan oleh Daim itu?

Bersambung ke Bab 4B

-Marhaintua- 29.08.01.


Siri MMMM boleh diakses melalui link yang terdapat di kolum kiri muka depan M@RHAEN atau klik di sini: Bab 8 - Bab 7 - Bab 6 - Bab 5 - Bab 4A - Bab 4B - Bab 3A - Bab 3B - Bab 3C - Bab 2A - Bab 2B - Bab 1A - Bab 1B

SILA KLIK UNTUK MENGIRIMKAN RESPONS KPD ARTIKEL INI
SEBARANG KERJA MENYALIN SEMULA ARTIKEL INI PERLULAH MENYATAKAN DENGAN JELAS SUMBERNYA ATAU MENYATAKAN URLNYA DAN TIDAK BOLEH DISIARKAN UNTUK TUJUAN KOMERSIAL TANPA KEBENARAN PENULIS.
Click Here!