Sertailah Semule Umno Kalau Nak Jadi Hampas!
Assalamualaikum Tuan Pengarang!

Si Lembik DB, semakin lemas ditelan oleh geme lolongannye sendiri sehinggekan kebanyakan orang mule memperkatekan tidak ade ape yang boleh dilakukan oleh pengganti TKT itu melainkan bercakap dan bercakap.

Cakap-cakap yang sentiyase mendapat liputan dari pakar-pakar bodek warisan TKT meletakkan Si Lembik sebagai Tok Selampit atau Tukang Karut Umno BN semate-mate. Kekadang cakap Berahim Ali siputre katak yang baru dipicitnye itu lebih standard daripade omongan kosong Sang Pemangku Presiden

Lolongan siputre katak; setidak-tidaknye ade juge susulan; mengarak replika Burung Petalawati mengelilingi Bandar Kota Bharu, manekale lolongan Si Lembik hanye disusuli oleh ulasan penjilat bangsat tradisional. Tanpa ulasan sebegitu, sudah pasti geme lolongan PM ke-5 itu bagaikan lolongan Tarzan Tuwe yang kehilangan cawat!

Umno Itu Mahathir-Mahathir Itu Firaun

Walaupun realiti ini semuwe orang dah tau, ade lebih baiknye saye ulangi lagi agar orang tidak melupainye sampai bile-bile pun.

Umno yang sedang nazak sekarang ni, sebenarnye bukanlah Umno. Kematiyan parti itu pade taun 1988 tidak memungkinkan iye hidup semule. Mahathir yang telah membunuh Umno dengan tangannye sendiri, hanye menghidupkan semule `name Umno` sahaje.

Name Umno itu pulak dijadikan `keramat suci` bagi memukau orang Melayu untuk menyempurnekan sebuwah kebangsatan yang diberi name Mahathirisme. Sebagaimane Firaun yang bermaksud sebuwah institusi kekuwasaan zaman Mesir purbe, begitulah jue Mahathirisme yang bertapak, di Malaysia sejak akhir abad 20 sehinggelah sekarang.

Bezenye Firaun memakse secare direct supaye sekeliyan hambe sahaye menganggap mereke tuhan, manekale Mahathirisme tidak berbuwat begitu, sebaliknye lebih licik sehingge amat sukar dikesan oleh kebanyakan orang yang tidak berilmu.

Mahathirisme menggunekan approach Abu Jahal untuk melindungi kefiraunannye. Abu Jahal tidak pernah memakse sekeliyan hambe sahaye supaye menganggap dirinye sebagai tuhan, bahkan berlindung di sebalik name kebesaran Latta dan Uzza untuk menolak ajaran tauhid yang diwahyukan kepade Rasulullah SAW.

Latta dan Uzza (duwe berhale besar) pulak dikatekan oleh Abu Jahal sebagai wasilah untuk sampai kepade Tuhan. Abu Jahal bukan tidak mengakui kewujudan Tuhan tetapi diye tetap digelar `kafir musyrik` yang melayakkan diye kekal sebagai penghuni nerake buwat selame-lamenye kerane menyengutukan (syirik) Allah SWT dengan berhale.

Bukankah Mahathirsme itu sudah jelas memberhalekan Umno sebagai wasilah (alat) bagi membolehkan diye mempengaruhi orang Melayu Islam konon segale sistem bangsat yang dilaksanekannye merupekan ajaran Islam sebenar!

Tak paham-paham lagi ke? Senang aje… satu contoh; dengan berwasilahkan Umno, Mahathir mengisytiharkan Malaysia sebagai negare Islam, bukan berpandukan al-Quran dan as Sunnah!

Tige empat kerat ularmaa` (ular ayer) seperti Mid Man, Mid Bidin, Noh Gadut, Nakhaie Ahmad dan segerombolan ularmaa` yang dikandangkan di dalam sebuwah Mulataqo Ularmaa Duniye sahaje mengiktiraf fatwa Mahahtir, sekeliyan Ulama` sebenar menolaknye bulat-bulat.

Ringkasnye, Mahathirsme adalah agame atau pahaman yang menggabungkan Firaunisme dan Abu Jahalisme, Duwe Dalam Satu!

Untuk Menjadi Umno Yang Baik, Anda Wajib Menjadi Mahathir Yang Baik.

Saye sengaje membangkitkan perkare ini semule kerane ingin memberi peringatan kepade semuwe pihak yang sudah tidak sukekan Umno MMK - khususnye orang Melayu Islam agar jangan sesekali memasang niyat untuk cenderung semule kepade Umno apebile dilande masalah, khususnye yang menyentuh bab perjuwangan.

Pade orang Pas saye tak berape bimbang kerane sudah terbukti hanye segelintir yang terkulai di pertengahan kembare perjuwangan. Hakikat ini jelas, sebab walau ape bentuk kemelut dan ujian yang melande - mereke tak pernah berganjak daripade tapak Islam. Kalah pilihan raye ke, menang sikit ke, bergaduh sesame sendiri ke, penyelesaiannye kembali kepade Islam! Settle!

Tapi bile saye menjenguk kepade orang keADILan, khususnye yang Melayu Islam di dalam parti tu, saye tak berape nampak penyelesaian secare syura (Islam) itu dipakai sepenuhnye. Ini bukan nak kondem tapi sekadar persepsi saye yang serbe dangkal ni saje!

Lebih-lebih lagi bile saye dengar ade sikit sebanyak kemelut yang melande mereke, mulelah kedengaran ade ure-ure sipolan–sipolan tu nak menyertai atau memasuki Umno semule. Perkare ni terlalu menyakitkan telinge dan hati saye dan rakan-rakan lain. Nak dikatekan fitnah, tidaklah boleh ditolak bulat-bulat kerane sebelum ini sudah terbukti ade yang terjun balik ke dalam lubang taik Umno tu! Contohnye di Kapar ni, Hamizon bekas SU Perhubungan keADILan Selangor dan Hj. Jamali bekas ketuwe Bahagian Kapar.

Ape masalah sebenarnye? Pemimpin yang besar kepale ke, atau ahli yang tak makan dek ajar?

Pade saye statemen daripade pemimpin keADILan yang menyatekan kemasukan sipolan-sipolan semule ke dalam Umno tak menjejaskan keutuhan parti atau statemen daripade bekas-bekas ahli keADILan untuk mewajarkan mereke terjun semule ke dalam lubang taik kerane tidak lagi meyakini perjuangan parti - keduwe-duwe pihak sekadar ingin melepaskan tengkuk masing-masing aje!

Sekalipun pucuk pimpinan parti merasekan diri mereke diberi mandat oleh ahli untuk melaksanekan agenda besar mempromosi `politik baru`, tak kanlah tak ade ruwang langsung untuk berkompromi dengan karenah ahli-ahli dan penyokong di peringkat akar umbi.

Lagi pun ape program jangke panjang yang sudah dibuwat untuk memantapkan daye juwang para pendokong dibawah ni? Tak kan hanye megarahkan laksanekan program tu, laksanekan program ni, sedangkan kemampuwan `grassroot` untuk itu tak pernah difikirkan!

Setau saye parti keADILan ni bukan lah parti pape kedane dan bukanlah pulak parti kaye raye….. sebab saye dengar sikit sebanyak adelah jugak dana yang dikutip, kalau betul k emane pergi lesapnye? Bukanlah pulak ahli di peringkat grass root atau jalanan ni tak mau berkorban, tapi kalau bende pun tak berape ade, ape yang nak dikorbankan? Tak cukup dengan air liur dan cakap berapi-api saje tau!

Justeru, pemimpin atasan kenelah buwat study secare menyeluruh ape yang sebenar berlaku kat bawah ni, jangan asik berhitungan-hitungan di atas kayangan aje!

Sementare ahli dan penyokong yang di bawah ni, janganlah pulak mudah merajuk dan panas hati. Saye tau ade di antare mereke yang telah berkorban bukan kepalang, ade yang kene buwang kerje, ade yang habis harte bende, ade yang lebam biru dibelasah FRU, ade yang masuk lokap keluwar lokap dan macam-macam lagi……. tapi semuwenye itu langsung tidak bermakne kalau perjuwangan ditinggalkan! Lebih-lebih lagi jike menyertai Umno MMK semule!

Saye yakin mereke yang berjiwe reformis tulen tak usahkan masuk Umno MMK, pasang niyat pun jawuh sekali, tetapi terus terang saye katekan mereke yang pernah diulit Umno MMK berpotensi untuk rujuk semule, meskipun bilangannye tak seberape ramai.

Jadi kepade golongan ini ingat-ingat lah sikit ye…. seteruk-teruk pemimpin keADILan teruk lagi keling-keling Umno, selembik-lembik DS Wan Azizah lembik lagi Dolah Badawi! Mungkin ade segelintir pemimpin keADILan yang hanye pandai melolong bercakap kosong tetapi hampir kesemuwe pemimpin Umno BN MMK adelah kaki kelentong dan penyangak besar tau!

Sementelah kalaulah kaliyan masih beranggapan Umno MMK versi Si Lembik ini ade kelainan dengan Umno MMK versi Tun Kepale Taik Mahahtir, ternyate kaliyan sudah hilang akal waras!

Umno MMK tetap berversikan Mahathirsme walaupun Si Lembik atau siyape saje yang bakal mengetuwainye nanti! Kalau kalayian sanggup meletakkan diri kaliyan sebagai Mahathir tulen @ Firaun, make peluwang kaliyan untuk membine kejayaan di dalam Umno MMK adelah cerah kerane itulah jugak yang sedang dilakukan oleh Si Lembik dan baruwa-baruwanye sekarang.

Sertailah semule Umno MMK kalau kaliyan bersediye untuk menjadi hampas agame, bangse dan tanah air diduniye ni, kemudiyan menjadi kerak nerake di akhirat kelak!

Anwar Tetap Pengikat dan Penyatu Perjuwangan.

Nasib baiklah masih ade sorang insan yang bername Anwar Ibrahim. Name besar itu setakat ini masih berperanan sebagai pengikat perjuwangan. Jike kite mendakwe sudah melalui seribu derite dan cedere, apekah same dengan derite dan cedere yang ditanggungnye kesorangan sejak 20 September 98 sehingge sekarang dan tak pasti pulak sampai bile kesudahannye…….

Kalau masih ingatkan `perjuwangan` di sebalik name besar itu, lapang-lapangkanlah dade kaliyan untuk mengkoreksi diri dan wadah perjuwangan. Saye amat bersetuju dengan pandangan Kad Id (Buat Para Pendokong Reformasi) yang memberi respon terhadap artikel saye terdahulu (Tanpa Rasuwah Umno Dah Lame Rebah - Bhgn 3), bahawe orang yang tidak ikhlas dengan perjuwangan ini lambat laun akan terpinggir jue.

Lagipun, kaliyan semuwe bukan pejuwang projek dan perut, kaliyan adelah pejuwang kebenaran dan keadilan dan terlebih penting; tapak kepade perjuwangan itu adelah Islam. Apakah masih ade lagi yang terlebih muliye dan tinggi martabatnye selain daripade Islam? Kalau masih ade silelah carik…nescaye sampai kiamat kaliyan tidak akan memperolehinye.

Kalau ade pun segelintir orang yang mengaku bahawe mereke adelah jurucakap Anwar, justeru idea dan arahannye mesti dipatuhi tanpa sebarang soal jawab, percayelah orang itu sebenarnye lebih Anwar daripade Anwar Ibrahim. Yang pasti Anwar sendiri pun tidak akan merase senang hati terhadap lagak sebegitu!

Lantaran itu, persetankan saje mereke! Sampai mase yang sesuwai pasti ade proses untuk menyedarkan mereke, bukankah Suara Rakyat itu Suara Keramat, kan same maknenye dengan suawre ahli adelah suaware penentu di dalam parti!

Last sekali, saye nak cakap….. kalau masing-masing nak tunjuk keras kepale, nak tunjuk siyape terror! Kaliyan tidak akan dapat ape-ape daripade perjuwangan yang dilaung-laungkan itu melainkan `mengusung keluwar kerande dari Jel Sungai Buloh untuk dibawe ke tempat istirehatnye yang abadi`. Ketike itu deraian airmate dan ribuwan sesalan sudah tak bererti lagi!

Allah hu Akbar! Reformasi! Daulat Tuanku!!!

Berani Kerane Benar!
Hidup Agamaku! Hidup Bangsaku!

SI SONGKOK TINGGI KAPAR  - 21.12.2003 - 8.30 pagi (suntingan M@RHAEN)
Catatan: Makne perkataan Keling pade saye: Berbohong dari segi perkataan, perbuatan dan niyat macam Mahathir…. . tak ade makne lain tau…)

Sertailah
Blog M@RHAEN - Wadah interaksi yang penggunaannya semakin popular pada masa kini. (Baru)
Forum M@RHAEN: http://marhaen.board.dk3.com/2/Tapak Utama: http://marhaen.internations.net
Anda mempunyai lebih pilihan untuk melayari Laman M@RHAEN.

Click Here!
Hantar artikel ini kpd sahabat: