.... TV1 Putar-belitkan Cerita Kelantan
Oleh Pak Belalang

PROGRAM TERANCANG MUSNAHKAN PEMERINTAHAN BA DI KELANTAN & TRENGGANU?? 

Selepas TERmenonton 'Program 30 minit….'   Jam  10.30 mlm (khamis mlm jumaat) 29/11/01 antara isinya yg menyirapkan darah TUA saya ialah cubaan TV1 (BN/UMNO/mahahaprak) menonjolkan bahawa seolah-olahnya Kerajaan Persekutuan (UMNO/BN) lah yang telah menyelamatkan rakyat Kelantan dari lembah 'tidak membangun/kemiskinan' setelah diperintah oleh pembangkang  selama 30 TAHUN dari dulu hingga sekarang setelah ditolak pemerintahan PERIKATAN/UMNO/BN selama 14 tahun. 

Yang mebuat saya sekeluarga sakit hati dan geram ialah fakta-fakta sejarah yang diputar-belitkan. Satu contoh yang ketara ialah mereka memberi gambaran (mafhumnya) bahawa rakyat Kelantan berdemonstrasi sehingga menyebabkan berlaku suasana yang gawat / huruhara sehingga Tun Husin Onn (PM ketika itu) terpaksa mengisytiharkan DARURAT dan meletakkan Kelantan di bawah pemerintah MAGERAN (diketuai Hashim Aman ??) kerana rakyat tidak puas hati kerajaan Kelantan tidak membawa pembangunan. FAKTA sejarah yang diputar belitkan adalah peranan yang dimainkan oleh puak-puak UMNO yang di kepalai oleh Tengku Razali dan di GURKHAi BerGhaim Ali Alkataki…merancang dan mengepalai demonstrasi di beberapa tempat di Kelantan secara TERANCANG dengan, antara lainnya, membakar tayar-tayar kereta supaya menampakkan suasana huruhara. Hal ini dilakukan kerana UMNO/BN sudah gagal beberapa kali pilihanraya untuk menawan kelantan lalu dicipta suasana huruhara tersebut supaya kelantan dapat DIRAMPAS (secara BACUL) dari kerajaan PAS ketika itu. 

Keduanya masaalah kemiskinan dan kemunduran Kelantan……. 
FAKTA yang di SOROK ialah PUNCA kepada keadaan tersebut boleh terjadi…..PUNCAnya ialah UMNO / PERIKATAN / BN lah sebagai 'mangkuk ayun' nya. Kerajaan Persekutuan telah MENGANAK-TIRIkan  kerajaan pembangkang (PAS) dengan tidak memberi/melambat-lambat hak-hak 'belanjawan' pembangunan yang termateri dalam perlembagaan dalam konsep pemerintahan 'FEDERALISM' berasaskan demokrasi di Malaysia dan segala macam tekanan-tekanan terhadap negeri tersebut. 

Bukti keadaan tersebut ada di depan mata kita sekarang di mana sejak PAS/BA memerintah Kelantan peruntukan PERKAPITA rakyat Kelantan TIDAK dibayar mengikut jadual dan di PERLAMBAT-LAMBAT kan…..(doh tu macam mana Kerajaan Kelantan nak merancang dan melaksanakan pembangunan yang banyak….Kita buat setakat ada PITIH..lah …bukan macam PM haprak tu…belanja ikut suka hati BERHUTANG sana-sini berbillion…..rakyat yang tanggung!!!) . Contoh yang lagi ketara tentang menganaktirikan negeri BA wang ROYALTI minyak kerajaan BA Trengganu…..tup-tup lepas di tendang Ayah WANG (Wan Mokhtar …bekas MB) jadi Duta ke negara Arab…wang royalti jadi Wang EHSANG…..ni lah dia jenih manusia munafik/lidah biawak yang tidak reti PEGANG JANJI…dan berbohong (kan itu sifat orang munafik!!!)  dah jelas dan terang macam 'BULANG' mengambang perjanjian tersebut yang di deraf sendiri oleh YB Tan Sri Saleh Abas bahawa Trengganu berhak menerima wang ROYALTI!!. 

Satu lagi yang kami hairan….mereka menggambarkan kemiskinan dengan mempertontonkan rumah-rumah usang dan pengayuh-pengayuh beca seolah-olah seluruh rakyat Kelantan dalam kemiskinan!!! 

Kalau ye pun bagi adillah sikit …tunjuk lah  persekitan bandar yang ada bangunan-bangunan batu dan hotel-hotel serta 'supermarket' yang bercambah……Cuma saya pelik juga PAS / BA memerintah sekitar 30 tahun….TETAPI yang hampir separuh masa lagi (14 TAHUN) UMNO/BN yang MEMERINTAH…..apo korjo UMNO/BN buat dalam jangka masa 14 TAHUN MEMERINTAH …kenapa tak bangunakan TWIN TOWER ke, JAMBATAN tercanggih  GOLOK-KELANTAN ke, bina rumah-rumah batu untuk rakyat TERMISKIN ke (bukan duk sebat duit PPRT!!), dll….. Kenapa selepas 14 TAHUN memerintah masih ada lagi rumah-rumah usang dan pengayuh pengayuh beca!!! 

Pembangunan Kelantan KONONnya masih di tahap zaman JEPUN!!!  Kenapa tak cerita pengayuh beca masa BN/UMNO memerintah kena bayar lesen…TETAPI masa PAS/BA memerintah LESEN dah di MANSUHkan!!!! Kenapa tak cerita MB dan EXCO/YB UMNO joli sakan sampai meninggalkan hutang negeri +-700 juta!! (1990).  Kenapa tak cerita Tuan Guru  Nik Aziz SELAMATkan DUIT rakyat  +-SATU JUTA kerana tidak menjual dengan HARGA MURAH MERCEDES milik bekas MB (Mat Yaakob) dan EXCO-EXCOnya seperti amalan biasanya semasa mengambil alih pemerintahan Kelantan pada 1990 dulu supaya membolehkan Tuk Guru beli mercedes baru!! TETAPI Tok Guru terus menggunakan kereta yang sedia ada!!!

Apa kerajaan UMNO/BN buat sehingga apabila PAS ambil alih pemerintahan (1990) HUTANG yang ditinggalkan oleh UMNO/BN lebih kurang 700 JUTA (???)…..apo yang korang buat….bangunkan apo….jawab …jawap…jangan tak jawap 

Banyak lagi nak catit tapi masa tak mengizinkan…. 

Penutup: 
Saya/kami sekeluarga mewakili mereka yang sama-sama merasai Putar belit ini dan gusar tentang permainan silap mata UMNO/BN dalam mencipta SUASANA supaya Kelantan dan Trengganu boleh di TUMBANGkan secara BACUL, menggesa pihak BA terutamanya bahagian R&D PAS/BA sentiasa PROAKTIF dan REAKTIF terhadap perancangan mereka/UMNO/BN. Keduanya pemerintahan BA terutamanya ke DUA-DUA Tuan Guru Menteri Bessar Kelantan dan Trengganu sentiasalah MEMASANG TELINGA bukan sahaja mendengar KHABAR yang manis-manis dan baik-baik dari orang sekeliling MB tetapi juga dengarlah rintihan rakyat terbanyak. Juga tekankanlah Perhubungan Awam / perhatikanlah tingkahlaku pegawai-pegawai kerajaan negeri supaya mereka 'USER FRIENDLY'  dengan itu disayangi rakyat. Pegawai-pegawai MPKB khususnya ….berhati-hatilah dengan kerenah rakyat dan BERBELANJAlah ditempat yang ber PRIORITY! 

Semoga Allah memperteguhkan hati-hati kita dalam perjuangan yang panjang ini. 
LAWAN TETAP LAWAN……ALLAH HU AKBAR …walillahilhamd. 

- Pak Belalang
 


FREE - An online program to make a huge income. more info (javascipt enable browser only)
Click Here!

https://e-umno.tripod.com/