Tarik Diri Perangi Politik Wang: Adnan Yaakub Terus Mentaikkan Dirinya
Oleh Inderaloka

Ketika menggulung perbahasan di dalam salah satu sidang DUN Pahang pada sesi lepas (1999-2004), DS Adnan Yaakub selaku MB pernah mengibaratkan segala sokongan atau sanjungan diberi oleh Pas terhadap beberapa kebaikan yang dibuat oleh kerajaan Umno BN sebagai `tahi yang disalut dengan pembungkus gula-gula`.
 
Begitulah prejudisnya `samseng taik minyak` Umno itu terhadap Pas. Ketika itu Pas dan keADILan (BA) menguasai sebilangan kerusi pembangkang di dalam DUN Pahang hasil daripada kemenangan pada p/raya umum 1999.
 
Kakitangan kerajaan negeri Pahang tak dapat bonus.
 
Apa pun selepas p/raya umum kesebelas Mac 2004 semua kerusi yang dimenangi oleh BA dapat dirampas semula oleh Umno BN melalui `penipuan hidup-hidup` di samping kelemahan BA sendiri.
 
Rupa-rupanya kemenangan besar Umno BN di Pahang itu tidak dapat menyelamatkan Adnan Yaakub daripada terus dihantui oleh tahi. Mungkin sudah ditakdirkan dia terpaksa menyapu segala jenis tahi yang ditinggalkan berselerak oleh pembuang-pembuangnya.
 
Adnan ketika mula mengambil alih teraju kerajaan Pahang Darul Makmur daripada Mohd Khalil Yaakub pada tahun 1999 atas kemahuan Mahataik,mendapati kantung kerajaan negeri hampir-hampir kering gara-gara salah-urus dan penyelewengan Khalil antara yang termasyhur ialah rompakan balak melampaui kuota sehingga 2004.
 
Kerajaan Pahang yang ditadbir oleh Umno BN kini telah disenaraikan sebagai salah sebuah negeri hampir-hampir muflis oleh kerajaan persekutuan, kemungkinan besar bonus tahun ini untuk kakitangan berkhidmat di bawah kerajaan negeri itu tidak dapat dibayar kerana tiada lagi sumber yang boleh disauk.
 
Malang sungguh `samseng taik minyak` Umno itu, Si Perompak Balak kini enak-enak bersemayam bagaikan maharaja di singgahsana TYT Melaka namun tahi bikinannya terus melekat pada batang tubuh Adnan manakala bau busuknya terpaksa pula dihidu oleh seluruh kakitangan kerajaan negeri itu.

Rangkaian taik` terus menguasai Umno.
 
Tidaklah salah kalau Adnan pernah menganggap pujian Pas terhadap satu dua kebaikan kerajaan Umno BN ibarat `tahi yang disalut dengan pembungkus gula-gula`,kerana hakikatnya Adnan memang mengetahui segala-galanya baik di dalam parti (Umno BN) maupun kerajaan hampir-hampir ditaikkan sepenuhnya oleh Mahataik setelah 22 tahun anak Kutty keparat itu mencengkam kuasa.
 
Meskipun Si Kepala Taik (kini Tun Kepala Taik) sudah terpelanting keluar dari perut Umno secara mendadak namun`rangkaian taik ` yang telah diwujudkan oleh pengkhianat bangsa dan agama tersohor itu terlalu sukar untuk dicerai-pisahkan.
 
Ertinya `rangkaian taik` bukan sahaja menguasai perut Umno bahkan mata,telinga,hidung dan sekelian anggota zahir batin Umno habis ditaikkan. Rasuah politik (politik wang) merupakan satu manifestasi dari aneka pernyataan `rangkaian taik`itu.
 
Islam Hadhari gagal merawat penyakit tinggalan Mahataik.
 
Walaupun Imam Hadhari yang akan menyambut ulang tahun pertama pemerintahannya pada 31 Oktober ini,cuba mengetengahkan gagasan Islam Hadharinya untuk memadamkan imej busuk angkara Mahataik tetapi setakat ini eksperimen itu hanya dikagumi oleh kelompok yang meyakini bahawa media cetak dan elektronik pro-kerajaan sebagai makhluk tidak pernah membuat dosa (maksum).
 
Kelompok lain termasuk majoriti pemuka-pemuka Umno sendiri hanya memandang endah tak endah sahaja gagasan yang sedang dijaja oleh Imam Hadhari itu.
 
Di sebalik kesungguhan (?) Imam Hadhari memerangi rasuah di merata ceruk negeri dan rantau namun parti di bawah pimpinannya sendiri terus digelumangi amalan rasuah terutamanya ketika berdepan dengan agenda pemilihan pucuk kepimpinan parti di segenap peringkat seperti yang berlaku baru-baru ini.
 
Nasihat,pujukan dan rayuan Imam Hadhari supaya pengamal politik wang diperangi habis-habisan tidak langsung dipedulikan oleh para perwakilan apabila mereka memenangkan `perasuah-perasuah` tegar untuk membantu bapa mertua Khairy Jamaluddin itu memimpin Umno dan negara bagi tempuh tiga tahun akan datang.

Hakikat `perasuah-perasuah politik` telah menguasai sebahagian besar barisan MT Umno diakui sendiri oleh Adnan Yaakub,jika tidak masakan beliau enggan berhenti menyalak bersama-sama beberapa orang pemuka Umno lain menghebahkan kepada umum tentang hal tersebut sebaik-baik sahaja PA Umno 2004 ditangguhkan.
 
Kalau bukan taik, apalagi sesuai buat `samseng taik minyak` Umno.
 
Terkini pada 20 Oktober 2004, Adnan menghebahkan ke seluruh negara bahawa beliau telah menetapkan 26 Oktober sebagai tarikh pertemuan khusus bagi membincangkan isu politik wang dengan Pengerusi Lembaga Disiplin Umno Tengku Ahmad Rithauddeen.
 
Menurut Adnan,TAR sendiri yang mendesak supaya pertemuan tersebut segera diadakan dan untuk memenuhi maksud itu, Adnan telah berjanji akan membawa bersama-samanya pada pertemuan itu tiga orang saksi yang sanggup tampil di hadapan Lembaga Disiplin .
 
Tidak sampai pun 24 jam `samseng taik minyak` Umno itu berdegar-degar menggoncang `rangkaian taik` Umno di hadapan jutaan rakyat menerusi TV3, RTM dan segala media cetak/elektronik tiba-tiba dia menarik balik azam dan janjinya melalui pentas yang sama.
 
Ketika mencari alasan untuk membenarkan tindakannya itu Adnan berkata: “Biarlah saya dituduh sebagai orang yang tidak berprinsip,saya rela……. kerana saya tak mahu terlibat memusnahkan karier politik rakan-rakan saya. Tentang tiga orang saksi yang saya janjikan itu,saya tidak akan membawa mereka bersama-sama saya di dalam pertemuan dengan Tengku Ahmad Rithauddeen nanti,terpulanglah kepada mereka untuk tampil sendiri jika mereka benar-benar mempunyai bukti”
 
Semudah lidah tak bertulang Adnan melafazkan janji sesenang itulah dia melupakannya,kalau bukan `taik` apa lagi gelaran yang layak dianugerahkan kepadanya!
 
Kalaulah Adnan tidak merelakan dirinya terus ditaikkan oleh `rakan-rakannya` itu sudah tentu ahli-ahli Umno di segenap peringkat akan tabik kepada beliau kerana muncul sebagai salah seorang jagoan yang akan menyelamatkan Umno dari terus ditenggelami politik wang.

Namun Adnan memilih untuk mengekalkan statusnya sebagai satu ketul dari sejumlah ketul-ketulan taik yang mewujudkan `rangakaian taik` di dalam Umno.
 
Apa yang mendorong Adnan membatalkan hasratnya untuk mendedahkan pengamal politik wang secara berdepan dengan TAR?

Sedangkan menurut sumber dalaman Umno jika Adnan berani sudah pasti Khir Toyo, Isa Samad, Ali Rostam,Rahim Tamby Chik, tengku Adnan Mansor, Aziz Shamsuddin serta ramai lagi pemuka Umno akan `kantoi` kerana dikatakan terlibat secara terang-terangan merasuah para perwakilan,khabarnya puluhan Juta RM telah dihabiskan oleh mereka untuk tujuan itu!
 
Apakah tindakan Adnan menyelamatkan karier politik `rakan-rakannya` itu akan dapat membantu Pahang dari muflis dan sejauh manakah keupayaan Khir Toyo, Isa Samad, Ali Rostam dan pengamal-pengamal politik wang lain dapat menolong Adnan melepaskan Pahang dari belenggu kebankrupan?
 
Dogol-dogol Umno itu tidak sama sekali berupaya membantu Adnan menyelamatkan Pahang kecuali Mahathir Mahataik sendiri yang dikatakan memiliki berbillion-billion RM hasil daripada rompakannya terhadap harta rakyat di sepanjang kekuasaannya selama 22 tahun.
 
Kalau saya katakan musibat yang bertanggung jawab menggertak Adnan supaya menjilat balik ludahnya adalah Mahathir Mahataik, apakah sdr/sdri pembaca bersetuju? Saya tak minta sdr/sdri menyetujuinya tetapi itulah pandangan saya.
 
Adnan mungkin sudah digula-gulakan oleh bekas PM ke-4 itu kerana situa bangsat itu diberitakan lebih rela Umno dikuasai oleh perasuah-perasuah daripada membiarkan Imam Hadhari selesa menguasai parti dan kerajaan, lebih-lebih setelah Anwar Ibrahim dibebaskan.
 
Tiadalah sesiapa yang amat digeruni oleh bapak konspirator itu kini kecuali Sang Rajawali Anwar Ibrahim, pada Imam Hadhari sedikit pun Mahataik tidak gentar namun situa keparat tetap bimbang Dolah Badawi akan menjadikan dirinya (Si Mahataik) sebagai mangsa di dalam usaha menyaingi pengaruh Anwar.

Seperkara yang harus sdr/sdri para pembaca ingat! Penarikan diri secara mengejut Adnan dalam memerangi politik wang kerana konon tidak mahu terlibat memusnahkan karier politik `rakan-rakanya` menyerlahkan lagi bahawa Umno memang parti yang memperjuangkan rasuah dan penyelewengan!
 
Nampaknya Si Mahataik masih lagi mencengkam kuasanya di dalam Umno,mampukah Imam Hadhari bertahan sehingga 2007 kerana dia kini hampir-hampir keseorangan sedangkan Najib bekas boyfriend @ pasangan khalwat Ziana Zain terus mengumpul kekuatan hari demi hari……….
 
Jika Imam Hadhari mahu terus bertahan sebagai PM dan menjadi hero beliau harus berani memberkas Si Mahataik dan kuncu-kuncu keparatnya! Beranikah suami Endon Mahmud itu berbuat demikian?

Inderaloka - 22.10.2004 (suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com / reformasi@gmail.com)


Hantar artikel ini kpd sahabat: