TAG 016:
Video Menunjukkan Orang Iraq Cedera Ditembak daripada Helikopter
(Vietnam's Operation Phoenix Reborn in Iraq) Oleh: Joe Vialls - Copyright Joe Vialls, 5 May 2004
Para Bedebah Amerika Telah Membunuh Dan Merogol Wanita Iraq
American Perverts Pack Rape & Kill Iraqi Women

“Satu-satunya misi anggota Phoenix ialah untuk menakut-nakutkan rakyat Vietnam supaya mereka tunduk menyerah dengan menggunakan apa jua kaedah yang perlu. Walaupun penghukuman ini begitu mengerikan dan tidak spesifik, dua anggotanya yang merupakan teman saya yang terlibat secara langsung dalam Phoenix ketika itu memberitahu saya yang mereka masih lagi dihambat mimpi ngeri sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu dan mungkin akan terus menderita diburu dosa lalu untuk sepanjang usia mereka. Saya mempercayai apa yang diceritakan mereka.”

“Di bawah langit terbentang dan berbintang, galilah kubur dan biar daku berbaring: Aku bersyukur atas kehidupan dan kematian yang dilalui, dan saya membawa bersama wasiat.”

"Under the wide and starry sky, dig the grave and let me lie:
Glad did I live and gladly die, and I laid me down with a will."

'Requiem', Robert Louis Stevenson

Perbicaraan Jenayah Perang Iraq
Iraq War Crimes Trial

Pada 8 haribulan Jun  1972, tentera AS menghujani dari langit bom api  napalm keatas Lebuhraya 1 di luar dari perkampongan Trang Bang Vietnam Selatan. Akibat dari kebakaran kulit oleh napalm dan kekeliruan yang timbul dari hentakan bom, seorang kanak-kanak perempuan Phan Thi Kim Phuc 9 tahun bangun seraya mengoyak baju nya sambil terhoyog hayang berjalan atas jalan tanpa haluan. Walau pun pada tahun 1971 jutaan rakyat Amerika sudah membantah secara aktif akan sikap gasar tentera mereka di Vietnam, gambar yang diambil oleh jurugambar Nick Ut tentang Kim Phuc yang ketakutan itu, dengan mulut yang ternganga oleh ketakutan dan sakit yang amat, tangannya yang direnggangkan dari badan kecilnya akibat melecur itu telah memberi kesan yang hebat kepada jutaan rakyat Amerika yang amat marah, terutamanya kaum wanita.

Gelombang besar perubahan sikap yang tulin itu menyebar di seluruh Amerika, kerana rakyat mula sedar betapa Kim yang kecil dan dalam kesakitan itu boleh sahaja menjadi orang lain pula, termasuklah anak perempuan atau adik mereka sendiri. Gambar foto itu telah menjadi bukti nyata yang politikus mereka telah mengarahkan Senjata Pemusnah Besar ‘jeli api’ digugurkan keatas orang awam yang lemah tanpa perlindungan, lantas membuktikan betapa komander tentera juga bersedia dan sanggup untuk menjadi Pak Turut menjalankan arahan politik yang korup itu.

Walaupun media New York cuba menyogok yang ‘pegawai perisikan’ harus dipersalahkan kerana serangan bom api yang sengaja keatas Trang Bang, sebaliknya fotografi yang diambil oleh Nick Ut telah menafikan kelentongan itu. Bom Napalm yang menghujani perkampongan itu pada hari tersebut digugurkan oleh pesawat udara tentera AS atas  arahan terus Pegawai Tentera yang sebenarnya hanya mematuhi arahan terus dari politikus di Washington DC.

Apa yang lebih memualkan ialah dakwaan yang dibuat oleh New York betapa gambar ngeri si kecil Kim Phuc itu adalah tipuhelah media yang direka ‘komunis’, dalam satu usaha terdesak yang tidak spesifik bagi memusnahkan kemuliaan serta maruah perkhidmatan tentera AS. Ini adalah contoh klasik hipokrasi Empayar Amerika seolah-olah ahli politik mempunyai hak ‘pemberian Tuhan’ bagi mengebom api, menyeksa dan membunuh sesiapa sahaja di merata dunia pada sebarang masa, sementara media pula menjadi tukang cuci apa jua kesilapan dan kesalahan yang ditinggalkan mereka serta berpura-pura yang mangsa adalah pembohong atau sengaja menempah masalah sebegitu.

Malah baru-baru ini dengan tersiarnya gambar foto penderaan dari penjara Abu Ghraib di Iraq yang mengaibkan itu, tuduhan mengarut sedemikian timbul kembali, dengan New York serta ‘media alternatif’ cuba menyogok betapa kacang hantu telah memberi arahan kepada ‘tentera kita yang malang’ bagi ‘melembutkan’ tahanan rakyat Iraq itu untuk soal siat-siat. Ini akhirnya dibuktikan sebagai satu pembohongan juga. Tidak ada Brigadier general yang membenarkan mana-mana kacang hantu samada dari Langley atau lain-lain tempat memberi arahan kepada pegawai bawahannya, bermakna apa yang anda lihat itu lah yang sebenarnya terjadi: tentera AS mendera tanpa ada belas ehsan keatas rakyat Iraqadalah merupakan polisi kerajaan AS itu sendiri yang jelas mereka amat menikmati pengalaman keji itu.

Percayalah apabila saya mengatakan apa yang anda lihat setakat ini hanyalah umpama puncak sebuah bongkah ais yang terapung sahaja akan kekejaman penceroboh di Iraq yang tidak terbayang dahsyat nya itu. Untuk lebih dua bulan saya menyimpan gambar-gambar yang jauh lebih dahsyat lagi, malah sebenarnya begitu menyakitkan sehingga veteran kombat yang pencen seperti saya juga terasa akan kesenakannya di perut. Selepas menerima gambar-gambar itu melalui Jordan dari pelarian wanita di Iraq dan pelbagai sumber lain, saya menderita saban minggu memikirkan apakah patut untuk menyiarkannya di internet, sebelum membuat keputusan yang ianya serba tidak mungkin sekurang-kurangnya sehingga salah satu rangkaian media ‘yang dihormati’ milik AS sendiri menyiarkan sebahagian dari gambar penderaan yang jijik itu, dan sebelum tapak ‘media alternatif’ mencuba untuk berpura-pura yang imej perogolan beramai-ramai itu sebagai sedutan dari tapak web ‘pementasan lucah filem biru’.

Ianya adalah biasan yang menyedihkan akan moral Barat hari ini, yang mana sejak kejadian serangan keatas WTC pada September 2001, tiada siapa pun dibenarkan mengkritik anggota tentera kita akan apa dan cara yang dibuat mereka. Saya tahu sekiranya saya mendahului dalam menyiarkan gambar foto itu walaupun reputasi saya mengatakan yang saya seorang yang adil serta penyiasat yang tidak memihak, tentu sahaja dengan pantas saya akan dicop sebagai ‘penyebar propaganda’ atau ‘agen kuasa asing’ yang bertujuan untuk mengelak dari isu gambar itu dan juga dari kandungannya yang begitu menakutkan serta amat berkesan itu.

Namun, kini apabila CBS telah menyiarkan sedikit imej lunak secara relatifnya dari penjara Abu Ghraib, dan diikuti pula oleh World Daily News yang mengatakan dakwaan betapa gambar perogolan itu adalah bersumber dari tapak web lucah bertajuk “Iragi Babes”, lalu saya merasakan masanya sudah sampai untuk mendedahkan sedikit lagi ketulan bongkah ais kekejaman penceroboh di Iraq.

‘Penyiasatan’ oleh The World News Daily dilaporkan pada tahap terbaiknya, semasa ia melaporkan yang “Iraqi babes” telah dicipta pada April 2003, namun ia telah gagal untuk menyebut yang imej spesifik itu tidak pun dihantar ke tapak itu sehinggalah awal tahun 2004. berdasarkan bahan bukti yang ada, ainya amt jelas yang “Iraqi Babes” dan beberapa tapak adalah sebahagian dari operasi Perisikan COINTELPRO Amerika yang direka untuk bertindak sebagai perangkap kepada foto yang terbocor dalam edaran, lalu menyediakan cara bagi ‘media alternative” untuk menghentikan serta mengekang kemarahan dan pandangan lain orang awam.

Kemungkinan betapa ia  adalah satu operasi COINTELPRO yang anggun itu diperkuatkan oleh laporan World News Daily WNDyang mengatakan ‘gambar foto GI merogol yang palsu telah digunakan oleh propaganda Arab’, sedang dalam masa yang sama mencabar tapak web,  Committee for the Defense of Saddam Hussein and Albasrah, supaya mengeluarkan kesemua gambar foto tersebut dari tapak itu dan mengaku yang ia adalah sebahagian dari imej filem lucah.”  Tidak ada tapak web yang unggul sanggup menyiarkan bahan tanpa bukti yang kukuh, yang mana WND bukan lah salah satu darinya, terutamanya dengan kerjasama dari pelarian wanita di Iraq sendiri.

Keputusan untuk menyiarkan imej perogolan beramai-ramai pada bahagian akhir laporan ini telah dibuat saya sendiri dan ianya mutlak. Sekiranya anda berjiwa lemah adalah dicadangkan supaya tidak terus membaca, manakala jika anda adalah seorang yang telah dicatur otaknya oleh pelobi Zionis di New York, jangan lah anda membuang masa memberi tekanan keatas tuan rumah pelayan (host server)supaya membuang laporan ini atau di tapak cerminannya atas alasan ‘menjolok mata’ kerana helaian ini sudah pun ditandai “xxx” dengan tepat. Sebagai tambahan kepada pelayan yang anda sedang melihatnya sekarang ini, ia sudah pun dicerminkan di lima tapak yang lain pula. Seandainya anda berjaya dalam membuang laporan ini dari pelayan yang sedia ada, lima lagi tapak cerminan akan dihasilkan dan begitulah seterusnya. Percayalah yang gelagat menyimpang yang jijik oleh tentera penceroboh dan upahan di Iraq akan terus berlegar dalam internet untuk satu tempoh yang panjang.

Adalah merupakan satu fakta yang tahap kekejaman di Iraq hari ini sekurang-kurangnya sepuluh kali lebih teruk dari kejadian di Vietnam dan ianya berkaitan dengan kejadian rentetan peristiwa 9-11. apabila John Walker Lindh secara terbuka dihantar pulang ke Amerika dalam keranda hitam dan lebih 600 ‘orang disyakki’ telah dicolek secara haram di Afghanistan dan dihantar secara terbuka ke Teluk Guantanamo di Cuba bagi penderaan menyeluruh dan penyeksaan terkini dengan melanggar Konvensyen Geneva dan Undang-undang Antarabangsa, persepsi rakyat Amerika tentang Hak Asasi Manusia kini telah diubah secara kekal.

Walaupun tidak ramai rakyat Amerika yang percaya betapa sekumpulan pelatih penerbangan penganut Islam yang tidak cekap boleh mengendali dua buah pesawat jet penumpang gergasi Boeing 767 menghunjam ke menara WTC dengan ketepatan yang jitu pada kelajuan 575 bsj, pehak media berjaya menyakinkan kebanyakan rakyat Amerika betapa orang Islam secara amnya ialah ‘musuh’, lantas mengundang sikap mengiyakan layanan kasar keatas mereka di Kem Delta. Oleh kerana tiada bantahan secara besar-besaran di Amerika terhadap penodaan hak Asasi Manusia di pengkalan Tentera Laut AS di bumi Amerika, menyeksa orang Islam dan melayan mereka sebagai “Untermenschen”, istilah Nazi bagi separuh haiwan untuk kumpulan lain dari mereka yang rendah tarafnya, memberi kebenaran kepada tentera dan soldadu upahan untuk membuat apa sahaja yang mereka mahu terhadap orang Islam seluruh dunia.

Mungkin merupakan kemuncak ironi apabila rakyat Amerika membenarkan kerajaan mereka mendera orang Islam di Teluk Guantanamo, secara umum rakyat Amerika telah mendedahkan diri mereka kepada peraturan Orwellian di tanah besar, sagu hati dari pelobi kediktatoran di New York dan Washington. Kesemua 600 lebih mangsa dera di Kem Delta  adalah satu-satunya bukti nyata akan ‘perang menentang keganasan’ rekaan para penipu Zionis. Keseluruhan kem itu adalah ‘ikon’ yang digunakan bagi menyelewengkan hakikat sebenar di mata rakyat awam Amerika, lantas membenarkan pula gelagat dictator yang berlebihan di Los Angeles, Chicago serta New York.

Sekiranya semua rakyat Amerika bersatu mengadakan bantahan secara besar-besaran dan menuntut agar kesemua 600 orang tahanan Islam itu dibebaskan dan dibenarkan pulang ke kampong halaman mereka, “peperangan menentang keganasan” palsu rekaan Zionisma itu akan meruntuh dalam satu malam sahaja. Tanpa ‘ikon’ nyata di Teluk Guantanamo, diktator dan pedokongnya akan meraban dan merewang cuba mempertahankan gelagat gila mereka itu. Dalam tempoh sembilan ratus lima puluh hari selepas serangan keatas WTC itu, tidak ada seorang rakyat Amerika pun yang dibunuh oleh “pengganas Islam”. Biar saya ulang sekali lagi supaya terang lagi bersuluh: Dalam tempoh sembilan ratus lima puluh hari selepas serangan keatas WTC itu, tidak ada seorang rakyat Amerika pun yang dibunuh oleh “pengganas Islam”.

Apakah agaknya yang akan dibuat oleh Rothchild, Chenney, Sharon, Wolfowitz dan Perle? Bagaimana agaknya mereka meyakinkan rakyat Amerika untuk menyerah saja kepada geledahan badan di setiap lapangan terbang seluruh negara, dan bagaimana pula mereka meyakinkan soldadu muda belia Amerika untuk pergi menyabung nyawa dengan sia-sia di padang pasir Iraq demi kepentingan minyak mentah Zionis? Mereka tidak akan mampu melakukannya, kemudiannya Amerika akan mempunyai peluang yang tipis untuk kembali menjadi sebuah negara yang bebas lepas seperti dahulunya. Namun sekiranya Kem Delta terus dibiarkan tanpa dibubar, Amerika akan hancur menyungkur. Sebaliknya, 600 orang Islam yang malang itu akan terus dipergunakan sebagai lembu tambatan media, bagi menyuburkan anda kepada pencabulan Hak Asasi yang lebih dahsyat di dalam dan juga luar negara.

Salah satu masalah besar yang dihadapi oleh rakyat biasa Amerika hari ini ialah untuk menentukan siapa kah yang melakukan keonaran di Iraq. Sepanjang tahun lalu, pentadbiran AS telah mengupah lebih dari 40,000 “kontraktor bebas” untuk Iraq, dengan lebih 20,000 darinya adalah tentera upahan bersenjata yang beroperasi di bawah tujuan yang sama seperti Operasi Phoenix di Vietnam. Misi mutlak anggota Phoenix ialah untuk menakut-nakutkan rakyat Vietnam supaya mereka tunduk menyerah dengan menggunakan apa jua kaedah yang perlu. Walaupun penghukuman ini begitu mengerikan dan tidak spesifik, dua anggotanya yang merupakan teman saya yang terlibat secara langsung dalam Phoenix ketika itu memberitahu saya yang mereka masih lagi dihambat mimpi ngeri sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu dan mungkin akan terus menderita dihambat dosa lalu untuk sepanjang usia mereka. Saya mempercayai apa yang diceritakan mereka.

Setelah menelaah bahan bukti yang ada dari lebih 400 kes rogol beramai-ramai di Iraq, pelarian wanita mengatakan yang sekitar 80 % dilakukan oleh kumpulan soldadu upahan berbanding tentera AS yang bertugas, namun mereka tidak begitu pasti sepenuhnya. Ini sebahagiannya disebabkan oleh ketakutan yang amat di kalangan mangsa ketika itu, dan juga kerana sesetengah mangsa (termasuk mereka yang boleh dilihat wajahnya dalam artikel ini) telah dibunuh dengan kejam setelah mereka selesai menggomolnya. Tolong perhatikan yang saya tidak cuba untuk mengaburkan muka para penjenayah lelaki yang terlibat. Sekiranya anda, rakan mahupun kengkawan anda boleh mengenalpasti mereka, tolong hubungi anggota FBI yang berhampiran. Kenyataan anda akan dianggap rahsia dan anda akan dilindungi sekiranya keadaan memerlukan.

Menulis tajuk yang sebegitu menggugat seperti ini memang amat sukar untuk memulakannya, malah ia menjadi lebih sukar hari ini kerana begitu ramai rakyat Amerika yang terpaksa bertahan dengan penuh keazaman untuk melindungi ‘kehormatan’ bangsa itu tak kira lah berapa sekali pun harganya yang perlu dibayar. Dalam persoalan ini adalah bijak untuk kita mengingati betapa semangat patriotisma itu memang suatu yang sangat sihat dan perlu, akan tetapi patriotisma buta perut dan melulu amatlah merbahaya. Hakikat ini telah dihantar kepada saya pada 14 April, apabila saya menulis satu laporan tepat tentang Pegawai Amerika yang haprak telah memusnahkan kehormatan Tentera Marins Amerika, apabila mengarahkan anggota bawahan membunuh wanita dan kanak-kanak tidak bersenjata di Fallujah, Bandar Masjid dengan senjata berat termasuk kereta kebal, helicopter Cobra dan pesawat AC-130 Spectre. Sepertimana biasa, pengesahan bebas telah disediakan tiga hari kemudiannya oleh wartawan perang terkenal John Pilger dan juga oleh Medicins Sans Frontieres yang dihormati itu, akan tetapi ianya sudah terlambat untuk diputar oleh tapak web ‘alternatif’ Amerika Rumor Mills News.

Dalam beberapa jam setelah laporan itu tersiar, hasil kerja saya itu telah “diharamkan selamanya” oleh tuan punya tapak web Rayelan Allan yang telah berleter panjang lebar terhadap saya secara peribadi, termasuklah “Apakah yang meragukan saya? Ialah beliau (Vialls) sebenarnya bekerja untuk pelbagai agensi yang memuntahkan dengan cermat segala maklumat songsang yang dianyam sehinggakan tiada siapa antara  kita yang bijak atau mempunyai sumber untuk mengesahkannya! Anda mahu memaki hamun akan keputusan saya….silakan…saya tidak akan menulis cerita bohong sepertimana yang Joe Vialls hantar ke Rumor Mill News”.

Tanpa mempunyai ide langsung akan apa yang dimaksudkan dengan “agensi alphabet”, sebenarnya hasil tulisan saya tidak langsung mengandungi pembohongan. Lebih dari seribu orang penduduk Iraq terbunuh di Fallujah (dalam Bandar dan negara mereka sendiri) oleh kuasa tembak Marins Amerika yang hebat dan tidak mengenal mangsa atas arahan Pegawai haprak yang sesetengahnya adalah anggota pertubuhan Yahudi JINSA. Akhirnya tentera Marins Amerika mendapati diri mereka sudah tersalah langkah dan terkepung, General Kimmit menjadi panik lantas segera menyerahkan Bandar itu semula kepada General Pengawal Republican Jassim Mohammed Saleh dan seribu orang bawahannya. Sementara perkataan “tewas” mungkin tersangkut di kerongkong kebanyakan rakyat Amerika, biar lah kita jelas akan sesetengah perkara. General Kimmit yang fanatik tidak mungkin menyerahkan kembali Fallujah kepada Pengawal Republikan jika ia mempunyai pilihan lain. Hakikatnya, Kimmit memang tidak mempunyai pilihan, dan jelas akan bakal ada harga yang tinggi untuk dibayar sedikit masa lagi atas pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan keatas semua warga rakyat Iraq itu.

Cik Allan juga menulis, “artikel Vialls adalah satu penghinaan serta amat memalukan setiap mereka yang pernah menjadi anggota Marins!! Secara jujur saya amat berharap yang Encik Vialls tidak tinggal di kawasan yang mudah bagi anggota Marins mencarinya! Sekiranya begitu, lebih baik untuk beliau mencari tempat selamat sebelum ditimpa malang!” amat jelas yang ia berniat sebagai ancaman terus terhadap nyawa saya, kerana adalah mustahil pula ia bermaksud sebaliknya. Saya katakan begini sahajalah. Alamat penuh saya tertera dengan jelas pada ‘homepage’ tapak web ini, sekaligus bermaksud yang untuk menjejaki saya amat lah mudah. Namun, sebarang anggota Marins yang terlibat secara langsung dengan pembunuhan pengecut keatas wanita dan kanak-kanak yang tidak bersenjata patut tahu yang saya adalah seorang veteran perang yang sangat garang. Dek kerana jenayah keji yang kamu lakukan secara peribadi di Iraq, anda telah memalukan dan mengundang kehinaan kepada setiap mereka yang pernah menyarung uniform tanpa mengira asal keturunan mereka. Secara ringkasnya, pakai lah tanda nama dan jangan lupa bawa kampit mayat sendiri, wahai Marins supaya kita boleh menghantar anda kembali ke alamat yang tepat di Amerika.

Demi kebaikan rakyat Amerika yang mulia yang berazam untuk melakukan sesuatu tentang dictator haprak yang kini menerajui negara itu, mungkin sudah sampai masa nya untuk melihat dengan pantas akan novel “1984” karya George Orwell. Dalam novel itu, Winston Smith tinggal di London yang merupakan sebahagian dari negara Oceania. Dunia terbahagi kepada tiga negara yang meliputi sejagat: Oceania, Eurasia dan Eastasia. Oceania dan dua lagi negara itu adalah masyarakat dictator tunggal yang dipimpin oleh Big Brother yang menapis tingkah laku setiap orang malah cara berfikir mereka juga. Winston begitu jijik dengan kehidupan yang amat menekan dan secara rahsia bertekad untuk menyertai pergerakan ‘Brotherhood’, kumpulan pemberontakan bawah tanah yang berazam untuk menggulingkan kerajaan.

George Orwell memang tersangat bijak orangnya dan berhelah, kerana saya terpaksa membaca ‘1984’ dari kulit ke kulit sehingga empat kali baru lah saya memahami mesej yang tersirat. Apa yang cuba diterangkan oleh George ialah ‘demokrasi’ sebagai satu kaedah yakin penipuan yang digunakan untuk mengawal manusia di Barat. Dalam konteks Amerika, Oceania, Eurasia dan Eastasia mewakili Presidensi, parti Republikan dan Demokrat yang kesemuanya perlu menjawab kepada Big Brothet, yakni bedebah Zionis di New York.

Tak kira lah siapa yang dipilih rakyat Amerika nanti samada Bush atau Kerry bagi pilihanraya yang akan datang itu, kebanyakan orang sudah tahu dari pengalaman pahit mereka yang tiada apa pun yang bakal berubah. Janji pilihanraya tentu sahaja akan dibuat dengan manis sebagaimana lazimnya, akan tetapi kesemua itu akan dikuis ke tepi dan dilupai akibat kawalan dari Wall Street, oleh Big Brother. Nasib rakyat Amerika tidak akan bertamabah baik berbanding tahun sebelumnya, malah keadaan mungkin akan lebih bertambah buruk akibat rupa birokrasi yang semakin menjejaki kediktatoran

Dalam ‘1984’ Kementerian Kebenaran (media) secara berterusan mengubah kebenaran dan diganti dengan pembohongan bagi mencipta sesuatu yang perlu untuk rakyat rai kan, kerana manusia perlu disibukkan dan lebih utamanya, mereka perlu kan suatu pegangan. Sebagai contohnya, Oceania mungkin akan menang keatas Eurasia lantas memberi alasan untuk rakyat bergembira dan meraikannya, walau pun sebenarnya tiada apa yang perlu diraikan pun kerana kehidupan rakyat akan tetap tidak berubah. Ianya serupa sahaja dengan perebutan jawatan Presiden Amerika tahun ini. Rakyat akan bertempik sorak sehingga parau suara dan mencurahkan wang yang diperolehi dengan titik peluh kepada Republikan atau Demokrat yang mereka sudah pun tahu tidak akan berbuat sesuatu yang menguntungkan mereka.

 Kita boleh beranggapan yang purata rakyat Amerika belanjakan untuk parti pilihannya sebanyak $10 samada dalam bentuk sumbangan terus atau bagi membayar bahan api untuk ke stesen pengundian. Kemudian kita fikirkan apa yang akan berlaku sekiranya 20 peratus pengundi Amerika yang layak tetiba mengehentikan sumbangan kolektif $10 itu, sebaliknya menggunakan jumlah wang yang besar itu di kempen jalanan untuk “membebaskan tahanan di kem Delta”. Dengan sekali pukulan sebegitu, agen ‘Big Brother’ akan dilumpuhkan, fiksyen ‘perang menentang keganasan’ akan menyembah bumi bersama dengan rakyat Amerika yang berfahaman totalitarian. Sekiranya anda merasakan ia sebagai mustahil, cuba fikir sekali lagi. Selain dari ianya satu kemungkinan yang mudah, ia sebenarnya seolah-olah anda tidak membelanjakan apa-apa pun serta menjadi langkah pertama untuk kembali bertapak ke laluan yang dilupai orang kearah kebebasan rakyat Amerika.

Untuk jangka pendek, ini barangkali pilihan yang paling sesuai yang boleh digunakan dari menanti untuk Perang Saudara Amerika yang kedua bagi membuat perubahan, cuma nya kuasa sudah berpindah tangan. Apabila asap perabun di Iraq akan lenyap dan rakyat Amerika tersedar kepada hakikat betapa satu-satunya simpanan minyak yang ada di AS, malah seseorang yang tersedar akan terkejut beruk betapa 90 peratus dari simpanan itu tersimpan dalam wilayah Selatan yang dahulunya adalah pendokong Konfederate. Yangmana ianya akan membuatkan saya tertanya-tanya berapa banyak wang tunai ahli bank di New York perlu untuk membayar Johnny Reb setiap kali ia perlu mengisi minyak kereta Mercedes Benznya…..

- Joe Vialls
http://joevialls.altermedia.info/myahudi/rape.html
17.05.2004 - Terjemahan N-SPAR (suntingan M@RHAEN)

Hantar artikel ini kpd sahabat: 


Sertai Maillist M@RHAEN