Tanpa Rasuwah Umno Dah Lame Rebah - Bahagian 2
Assalamualaikum Tuan Pengarang!

Kalau ikut adat orang Melayu,tempuh Si Lembik berkuwase sudah melampaui tempuh pantang (dalam hari) bagi seseorang perempuan yang bersalin. Maknenya hanye tinggal 56 hari lagi untuk Dolah Badawi bertindak bagi menangani tuntutan rakyat yang terkandung di dalam Memorandum 100 Hari.

Saye yakin diye tak akan melayani tuntutan M100H itu, bukan disebabkan diye tidak berkeupayaan sebaliknye lebih kepade tekadnye untuk mempertahankan warisan taik peninggalan TKT Mahathir. Oleh itu para pendokong perjuwangan rakyat mesti bersediye dari sekarang untuk bertindak sebelum menjelangnye 100 hari yang dinantikan itu.

TKT Meminta Rasuwah

Selain daripade tidak membenarkan DSAI dibenarkan ikat jamin dan Ku Li tidak diberi sebarang peluwang untuk kembali bertapak di persade politik Umno MMK, TKT telah memakse Si Lembik agar melantik dirinye sebagai Penasihat Petronas. Jike syarat itu tidak dilayani, TKT akan memastikan Dolah tak akan merase selese sebagai PM.

Begitu jugak yang berlaku di Kedah, apebile TKT memakse supaye Syed Razak melantik anak Kutty itu sebagai Penasihat Jentere Pilihanraye Umno-BN. Walaupun rate-rate pemimpin dan ahli Umno negeri Jelapang Padi itu begitu keberatan untuk menerime `simuke siyal` TKT tetapi mereke tak boleh berbuwat ape-ape.

Syed Razak yang tolol itu terpakse akur kerane terhutang budi kepade TKT yang meletakkan dirinye sebagai MB,meskipun terpakse berdepan dengan risiko untuk kehilangan sebuwah lagi negeri di Semenanjung dari tangan Umno BN MMK, gare-gare `simuke siyal` itu nanti.

Motif rasuwah tersebut, sebenarnye adelah untuk memastikan diri TKT merase terselamat daripade dose-dose besar yang telah dilakukan di sepanjang pemerintahannye; memberi ruwang kepade Ku Li untuk bertapak semule dipersade politik Umno MMK, bermakne membuke lorong buwat putere raje itu menguwasai Umno. Bile hal ini terjadi sudah tentu TKT akan terancam. Dolah Badawi ditakut-takutkan bahawe Ku Li akan membebaskan Anwar jike MP Gua Musang itu menjadi Presiden Umno.

Membebaskan (membenarkan ikat jamin) Anwar lebih awal pulak, akan mengundang musibah lebih besar dalam waktu yang terdekat kerane dalam sekelip mate Anwar mampu menarik sokongan rakyat untuk berpihak kepade BA apebile diye berade di luwar.

Lantaran itu sementare menunggu pilihan raye TKT sebagai Penasihat Petronas akan membalun secukup-cukupnye harte rakyat itu,sambil memerhati apekah angin perobahan akan terus memihak kepade BN atau pun tidak.

Ditakdirkan iye masih memihak kepade BN, diye tidak perlu bersusah payah untuk cabut dari negare yang pernah diperlakukan seperti kepunyaan bapaknye selame 22 taun. Jike berlaku sebaliknye, tempoh lime enam bulan akan datang sudah memadai untuk TKT mengeringkan tabung Petronas sebelum diye menjadi orang pelariyan yang akan terus diburu oleh rakyat sehingge akhir hayatnye.

Manekale perlantikan secare dipakse sebagai Penasihat Jentere Pilihan raye Umno BN MMK Negeri Kedah pulak, adelah tercetus kerane kebimbangan yang amat sangat TKT akan ditinggal kesorangan. Tempoh 22 taun diye dimandikan dengan pelbagai sanjungan dan puji-pujian oleh para pembodeknye tidak mudah dipisahkan daripade rutin kehidupan Mahafiraun I itu.

Sebagai musibat yang gilekan sanjungan dan puji-pujian,bekas PM bangsat itu begitu mengharap diye terus dipandang tinggi sampai mampus. Dengan menagih jawatan PJPRNK, setidak-tidaknye orang akan menganggap tenage dan ideanye tetap diperlukan. Selepas ini saye percaye bukan saje Kedah,malah Si Lembik akan dipakse agar melantik TKT menjadi Penasihat JPR Umno-BN Pusat. Tunggulah!!!!

Persoalannye mengape TKT yang dikatekan sudah berambus itu masih lagi boleh `demand`? Jawabnye amat mudah, penyelesaian berbentuk rasuwah terhadap ape saje masalah sudah menjadi budaye Umno BN MMK sejak sekian lame. Hanye Anwar Ibrahim yang berdegil untuk tidak tunduk kepade budaye bobrok itu,lalu diye dikonspirasi dan disumbat ke dalam jel.

Peringatan untuk semuwe para pemimpin dan pendokong BA, jangan sesekali-kali meniru budaye bobrok itu jike kaliyan mau selamat! Ingat!!! Rasuwah itu terlalu unik dan ribuwan cabang bentuknye…… membodek tak tentu pasal pun sudah dikire rasuwah tau!

Kes Norita Shamsuddin: Pembunuhan Ke Overdose?

Selain dari kes bunuh – rogol Nur Suzaily Mokhtar dan Canny Ong, kes terbaru yang melibatkan Noritta Shamsuddin begitu menggemparkan masyarakat Malaysia Boleh!

Ape pun kes Noritta mendapat liputan agak luwar biyase hebatnye daripade keduwe kes terdahulu. Sehingge kini lapan orang sudah ditahan reman untuk membantu PdRM untuk menyiasat kes itu.

Jike Allahyarhamah Suzaily dan Mendiang Canny dirogol dan dibunuh di luwar kediyaman mereke, tetapi kejadian yang menimpe Noritta berlaku di kondominium supermewah yang menempatkan golongan elit di Sri Hartamas. Insiden malang itu terjadi terjadi di dalam rumah Noritta sendiri. Maknenye perogol dan pembunuh berkenaan bukanlah perogol jalanan (sex-maniac) tetapi lebih merupekan perogol terhormat yang bebas keluwar masuk ke dalam kawasan perumahan yang dilengkapi dengan sistem kawalan keselamatan tercanggih.

Calang-calang pengunjung@penyangak tidak akan berupaye menjejaki kawasan kondominium itu kerane tapisan ketat dimulai dari pondok keselamatan lagi.

Mungkin ade pihak-pihak yang kurang senang hati, jike dikatekan segale laporan yang dipaparkan oleh media massa pembodek berhubung dengan kes Noritta itu lebih bersifat ingin menyembunyikan cerite sebenar.

Terdapat desas-desus yang mengatekan Noritta tidak dirogol dan dibunuh, sebaliknye mati akibat overdose penangan pil khayal Ecstasy. Kematiyan tragik itu terjadi ketike simati bersame seorang lagi betine dan tige jantan sedang melakukan adegan ranjang.

Sekiranye desas-desus itu ade kebenarannye, siyapekah musibat yang terpakse dilindungi itu? Apekah kes Noritta itu ade sikit sebanyak persamaannye dengan kes Mustakizah? Banyak persoalan yang harus dijawab.

Mudah-mudahan desas-desus itu tidak benar dan rakyat jelate mengharapkan agar pihak berkuwase lebih telus dalam mengendalikan kes-kes sebegitu. Jangan disebabkan ingin melindungi seseorang yang ade kedudukan dalam masyarakat, rakyat dinafikan hak daripade mengetahui cerite sebenar.

Kalaulah benar ade VIP yang bertindak sebagai `Sugar Daddy` Arwah Noritta, diye mesti diheret same ke muke pengadilan. Wang ringgit yang dimiliki oleh situwe keparat itu tidak mengharuskan maruwah dan nyawe anak gadis dikorbankan tanpa pembelaan.

Hari ini Noritta telah menerime nasib malang yang pasti amat memilukan hati ibu bape dan saudare marenye,mungkin esok anak gadis orang lain pule akan menerime nasib yang same.

Sekali lagi rakyat mengharapkan sesuwatu yang positif dapat dipaparkan oleh pihak berkuwase apebile penyiasatan terhadap kes tersebut selesai nanti. Kite ingin benar melihat wajah-wajah `penyangak terhormat` itu dibicarekan.

Ape pun jike penyelesaian berbentuk rasuwah yang menjadi kayu ukurnye,tidak ade ape yang boleh diharap melainkan tumbangkan Rejim Korup Umno BN MMK pencipte budaye rasuwah terlebih dahulu same ade melalui pilihan raye atau pilihan jalan raye!

Allah hu Akbar! Reformasi! Daulat Tuanku!!!

Berani Kerane Benar!
Hidup Agamaku! Hidup Bangsaku!

SI SONGKOK TINGGI KAPAR  - 14.12.2003 - 7.55 pagi (suntingan M@RHAEN)
Catatan: Makne perkataan Keling pade saye: Berbohong dari segi perkataan, perbuatan dan niyat macam Mahathir…. . tak ade makne lain tau…)

Sertailah
Blog M@RHAEN - Wadah interaksi yang penggunaannya semakin popular pada masa kini. (Baru)
Forum M@RHAEN: http://marhaen.board.dk3.com/2/Tapak Utama: http://marhaen.internations.net
Anda mempunyai lebih pilihan untuk melayari Laman M@RHAEN.

Click Here!
Hantar artikel ini kpd sahabat: