Antara ABIM dan Anwar Ibrahim
Oleh Panglima Chepor@RHAEN)


Anwar Ibrahim belum pun bersiap sedia untuk berangkat pulang, kemunculannya sudah mula menjadi isu hangat untuk dibincangkan oleh ABIM.

Semalam di Sekretariat ABIM di Chepor, Chemor Perak, telah diadakan satu perbincangan yang dihadiri oleh tiga orang panel anggota ABIM. Mereka adalah Dr. Ridzuan Osman (UM), Shaharuddin (UNIMAS) dan presiden ABIM Ahmad Azam.

Secara ringkas nampak sangat ABIM tidak berapa senang dengan kepulangan Anwar Ibrahim. Kerana itu anggota ABIM tidak dibenarkan membawa sepanduk yang memperkenalkan diri mereka sebagai anggota ABIM. Rupanya ABIM tidak terlibat dalam sebarang rencana penyambutan kepulangan Anwar Ibrahim

Nampak sangat ABIM sudah menukar haluannya daripada sebuah NGO yang berani mengkritik parti pemerintah kepada sebuah pertubuhan yang merupai sayap UMNO.

Kalau UMNO merupakan sebuah parti Melayu di mana terdapat sekurang-kurangnya 50% ahli yang masih menyokong Anwar, bagaimana mungkin ABIM yang pernah dinaungi oleh Anwar sebagai mantan presidennya dan menikmati kuasa kekayaan berlimpah ruah sumbangan Anwar boleh bertukar haluan. Apakah benar ABIM di bawah pimpinan Ahmad Azam sudah begitu taksub dengan kepimpinan seorang diktator tua yang sudah pun hilang taringnya.

Kenapakah ABIM pimpinan Ahmad Azam begitu taksub mengulangi kenyataan bahawa TKT Mahathir masih lagi memainkan peranan dalam pentadbiran negara ini?

Panglima Chepor - 25.10.2004
(suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com / reformasi@gmail.com)


Hantar artikel ini kpd sahabat: