MELATAH HARI JUMAAT (1)
PATUTLAH BISING PASAL TARIK BALIK GELARAN DATO’, 
RUPANYA DATO' SERI PADA ANWAR NAK DITARIK BALIK… 
GITU CERITANYA

Oleh Pak Ngah (Laman M@RHAEN)


Hari ini di dalam dua surat khabar yang berbeza Utusan dan The Star menyiarkan satu berita dengan berbeza. Bagaimana yang dimaksudkan berbeza. Lihat sendiri berita berikut bahagian yang dibesarkan:
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali berkata, Sultan Azlan memberi perkenan baginda demi memastikan penerimanya mempunyai pekerti mulia dan disanjung oleh masyarakat.

“Sehubungan itu juga sebuah jawatankuasa pemantau yang dipengerusikan oleh Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah ditubuhkan bagi memantau rekod jenayah penerima darjah kebesaran negeri,'' katanya.

Menurut Tajol Rosli, jawatankuasa itu berfungsi untuk mengenal pasti nama-nama penerima darjah kebesaran negeri yang mempunyai rekod jenayah di samping memantau mereka.

Katanya, jika didapati seseorang penerima gelaran Datuk itu terbabit dalam kesalahan di mahkamah, nama mereka akan dibawa ke pengetahuan Dewan Negara Perak sebelum dipersembah kepada Sultan.

“Secara dasarnya Sultan kena perkenan dahulu sebelum sebarang pelucutan gelaran dilakukan,'' katanya.

Ketika ditanya terdapat antara penerima gelaran Datuk berkenaan berpotensi untuk dilucutkan, beliau berkata, setakat ini belum ada sebarang laporan mengenainya.

"Kita masih mengkaji perkara ini,'' katanya.

Perak looks set to be the next state to take action against errant Datuks, according to Mentri Besar Datuk Seri Mohamad Tajol Rosli Ghazali, who announced yesterday that the state royalty had in principle agreed to withdraw all titles awarded to recipients found guilty.

He said the decision to withdraw state titles rested with the state-level Dewan Negara.

He added that the titles included the Seri Paduka Cura Simanja Kini bestowed on Datuk Seri Anwar Ibrahim

Mengapa Utusan cuba menyorokkan berita yang melibatkan Anwar Ibrahim? Mereka sebenarnya amat takut kepada sokongan rakyat Melayu kepada Anwar akibatnya orang bangsa lain akan tahu lebih dahulu daripada Melayu sendiri, akbar UMNO sendiri yang sering mengisytiharkan merekalah pejuang tulen Melayu di Malaysia. Inilah dasar pengamalan Melayu mereka yang berpilih-pilih. Orang Melayu telah mula meninggalkan UMNO dan akan berterusan meninggalkan UMNO dari masa ke semasa kerana UMNO tidak ada satu pun usaha memperjuangkan orang Melayu dari dulu, kini dan selamanya...

..….. Pak Ngah - 22.10.2004
(suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com / reformasi@gmail.com)


Hantar artikel ini kpd sahabat: