Pencerobohan Haram: 
Mahathir Perdana Menteri Yang Merosakkan Negara

Oleh Muramatsu  (Laman M@RHAEN)


Dengan kata lain, pendedahan tentang kerosakan akibat pencerobohan haram sama ada ke atas Taman Pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam atau sempadan negara oleh pendatang asing, ini semua antara kepala taik- kepala taik yang ditinggalkan oleh bekas Perdana Menteri Mahathir. Kenapa Perdana Menteri sekarang dan menteri-menterinya tidak berkata ini dengan jelas dan terang!. Mesej ini disampaikan secara tersirat di sebalik pendedahan yang dibuat sekarang oleh media-media utama dan arus perdana.

Untuk kes pencerobohan haram tanah dan alam sekitar. Keputusan yang dibuat selalunya drastik, kemudian tidak dijadikan peraturan lalu tidak boleh dilaksanakan dengan tegas. Lihat keputusan yang dibuat oleh Perdana Menteri yang dilapor oleh media ini.

Sejurus selepas tinjauan tersebut, Abdullah membuat empat keputusan drastik bagi memastikan tidak berlaku pencerobohan kepada alam sekitar.

KEPUTUSAN 1-Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) diwajibkan bagi kawasan melebihi 20 hektar berbanding sebelum ini iaitu seluas 50 hektar. Jika terdapat pecahan kawasan kurang 20 hektar secara berturutan yang hendak dimajukan maka laporan EIA diwajibkan bagi keseluruhan kawasan tersebut.

KEPUTUSAN 2-Semua kawasan pembangunan dengan keluasan 40 hingga 80 hektar yang telah dibersihkan tetapi tidak dimajukan hendaklah diserahkan semula kepada kerajaan dan kerajaan akan membayar balik kos yang ditanggung oleh pemilik tanah. Kawasan berkenaan akan dibangunkan sebagai taman rekreasi untuk penduduk setempat.

KEPUTUSAN 3-Pokok-pokok bersaiz dengan diameter 15 hingga 20.32 sentimeter (enam hingga lapan inci) tidak boleh ditebang. Jabatan Perhutanan dan agensi-agensi berkaitan akan menandakan pokok-pokok yang tidak boleh ditebang sekiranya kawasan itu hendak dibangunkan.

KEPUTUSAN 4-Semua undang-undang dan peraturan berkaitan alam sekitar dikuatkuasakan sepenuhnya dengan serta-merta. Penguatkuasaan diketatkan dan pihak berkuasa jangan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang didapati melanggar undang-undang tersebut.

Untuk kes pencerobohan haram sempadan negara oleh pendatang asing pula. Bukankah ini menimbulkan suasana yang payah juga. Pertelagahan sesama menteri berlaku. Banyak masa dan wang kerajaan habis untuk semua ini.
Timbalan Perdana Menteri mengulas kenyataan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Azmi Khalid, semalam, bahawa pemohon suaka politik sama ada yang sudah atau belum memperoleh surat daripada UNHCR `tidak akan disentuh' dalam `Ops Tegas' yang bermula Isnin lalu.

Dianggarkan di antara 5,000 dan 10,000 pemohon suaka politik berada di negara ini dan Azmi sendiri mengakui ada menerima maklumat bahawa UNHCR telah mengeluarkan kira-kira 10,000 surat kepada PATI menjelang tamat tempoh pengampunan 28 Februari lalu.

Pastikan semua pendatang haram pulang ke negara mereka atau keluar dari dalam negara.  Perkara yang penting lepas ini ialah, semua undang-undang yang ada dilaksanakan sepenuhnya.

Jaga sempadan sama ada dalam bentuk air atau tanah dengan baik. UMNO(baru) pun jangan ambil peluang kerana ada kuasa sikit, jangan sampai ganggu tugas kakitangan kerajaan.

Terutamanya urusan keluar masuk warga asing dalam negara sama ada atas urusan apa sekali pun. Ini tidak, dalam keadaan ‘Ops Tegas’ baru dikuatkuasakan, kaunter sudah dibuka di Indonesia untuk menguruskan kemasukan semula mereka ke Malaysia. Apakah semua ini?.

Kenapa tidak dibiar semua penceroboh yang ada (1.2 juta) itu habis dulu, kemudian lakukan proses biasa seperti yang dilalui oleh semua orang untuk pergi ke negara asing. Sama ada urusan kerja, melancong dan sebagainya??

Selepas keputusan di buat, pelaksanaan peraturan dengan tegas dan tetap adalah diperlukan, jangan jadi panas-panas taik ayam saja. Namun, pengalaman penceroboh sebelum ini begitu, ketegasan yang ada adalah bermusim, musim “Oppss” barulah undang-undang dan peraturan dilaksanakan dengan tegas, habis musim itu, keadaan jadi longgar semula. Ini pola pelaksanaan undang-undang yang berlaku sebelum ini.

SEKARANG SUDAH TIBA MASANYA KERAJAAN DAN MENTERI HENTIKAN KERJA PINDA SANA PINDA SINI UNDANG-UNDANG YANG ADA. LAKSANAKAN UNDANG-UNDANG YANG DIBUAT LEBIH PENTING DARI PINDA. KALAU TIDAK, HANYA PINDAAN YANG DIBUAT, PERLAKSANAAN TIDAK KE MANA AKHIRNYA PINDA LAGI.

Muramatsu 04.03.2005 (suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com / reformasi@gmail.com)


Hantar artikel ini kpd sahabat: