ADAKAH KETUA PEMUDA PAS BELUM INSAF ATAU MASIH BERMIMPI?

Assamu'alaikum wm.wbt
Saudara-saudara pembaca budiman,

Sudah lama saya tidak menulis dalam Laman ini kerana kekangan waktu dan sedang menyiapkan sebuah buku lagi bersama saudara Azizi Hj. Abdullah, Sasterawan Negara berkaitan analisis pilihan raya ke-11 yang lalu yang penuh tipu muslihat UMNO/BN atau lebih tepat lagi kita sebut sebagai NAZI FRONT. Walaupun begitu saya tetap mengikuti perkembangan isu-isu semasa yang dibincangkan di Laman ini, hanya bercuti sekejap untuk menulis.

Hati saya terdetik untuk memberi respons terhadap satu kenyataan yang disiarkan oleh Harakahdaily.net pada 23.4.2004 yang menyebut bahawa Ketua Pemuda PAS Pusat, saudara Salahuddin Ayub salah seorang yang bernasib baik berjaya menjadi MP Kubang Kerian mengarahkan semua pemuda PAS di seluruh Negara bekerja keras merangka strategi untuk menembus kekalahan pada pilihan raya ke-12 nanti. Beliau berucap ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan DPP Kawasan Pengkalan Chepa, di PUTIK, di Kelantan.

Terpacul beberapa pertanyaan yang keluar dari minda saya ketika membaca kenyataan tersebut ialah :

i.   Adakah saudara Salahuddin ini sedar bahawa di dalam Negara kita sekarang ini amalan demokrasi telah mati?
ii.   Adakah saudara Salahuddin ini sedar bahawa sanya kita kini berada di bawah satu pemerintahan autokratik ala NAZI di zaman Adolf Hitler?
iii.   Adakah saudara Salahuddin ini tidak sedar yang mana semua institusi di dalam Negara ini di bawah tapak kaki Dollah Badawi?
iv.   Adalah saudara Salahuddin tidak sedar dan mentang-mentang beliau bergelar YB, dia sanggup lupakan apa yang NAZI FRONT buat sehingga NAZI FRON menang besar dalam pilihan raya lepas [landslide victory]?
v.   Adakah saudara Salahuddin hendak mengajak seluruh rakyat Malaysia sekali lagi kena tipu hidup-hidup oleh NAZI FRONT pada pilihan raya ke 12 nanti?
vi.   Adakah saudara Salahuddin sedar bahawa dengan penyertaan kita pada pilihan raya ke-12 nanti akan memberi legitimasi pada NAZI FRONT untuk memerintah 5 tahun lagi?

Enam pertanyaan yang saya kemukakan ini adalah untuk mendapat feedback dari pihak Salahuddin melalui ruangan ini atau mana-mana saluran yang difikirkan sesuai untuk pengetahuan rakyat jelata keseluruhannya, apa pendirian PAS terhadap pilihan raya?

Semua kita sedia maklum bahawa NAZI FRONT tidak boleh ditumbangkan melalui pilihan raya. Rangkalah sebijak mana pun strategi, namun NAZI FRONT tidak akan tergugat, malah akan bertambah kuat dan teguh. Ia disokong dan didokong oleh pelbagai institusi yang wujud dalam Negara ini.

Begitu juga apabila kita hendak jatuhkan NAZI FRONT melalui saluran undang-undang. Kita tetap juga akan menemui kegagalan. Sama dengan nasib yang menimpa saudara kita saudara Anwar Ibrahim yang sedang meringkuk dalam penjara Sungai Buluh.

Samalah juga tindakan yang diambil oleh pihak Badan Bertindak Penyelewengan Pilihan raya ke-11 yang akan mengalami kekecewaan. Bukan kita minta. Itulah realitinya. Di Malaysia ini tidak ada satu institusi pun yang boleh membantu kita, walaupun kita berada di pihak yang benar. Semuanya telah menjadi barua kepada NAZI FRONT. Kita tidak boleh mengharapkan apa-apa dari institusi-institusi yang wujud itu.

Jadi, apa yang boleh kita buat:

i.   Kita gerakkan seluruh tenaga yang ada untuk memberi tumpuan utama bagi mereformasi keseluruhan sistem pengurusan pilihan raya yang kita guna pakai sekarang ini. Sistem ini sudah lapuk dan tidak berguna lagi untuk kita junjung dan sanjung. Humbankan dia ke dalam longkang yang berbau taik. Itulah tempat yang paling sesuai bagi SPR yang ada ini.

ii.   Sekiranya kita gagal untuk mereformasikan sistem pilihan raya ini, maka sama-sama kita boikot pada pilihan raya ke 12 nanti. Ini memberi lebih bermakna dari kita masuk bertanding yang memberi kemenangan bermaruah kepada NAZI FRONT. PAS mempunyai keahlian yang saya jangka melebihi 1 juta orang, ahli-ahli PAS bertaburan di seluruh Negara. Dari Bandar ke desa-desa terpencil. PAS merupakan parti orang Melayu Islam kedua terbesar selepas UMNO yang mempunyai senarai keahliannya yang cacamarba, ada yang Islam dan ada yang bukan Islam.

Sekiranya kita bergabung dengan parti Keadilan untuk sama-sama memboikot pada pilihan raya tersebut, maka suasana pilihan raya itu akan menjadi muram dan tidak berguna. Kita yang memberi saham meriahkan setiap kali pilihan raya diadakan. Pilihan raya yang tidak berguna untuk keadilan dan kebenaran.

iii. Kita sebagai orang Islam perlu banyak berdoa kepada Allah SWT supaya memberi kita kekuatan dan mencabut kekuasaan dari NAZI FRONT yang memerintah secara zalim dan kejam terhadap musuh-musuh politiknya dengan pelbagai cara dan tindakan.

Pada kita, UMNO tetap pada suatu hari nanti akan menghadapi masa menapous dan akan menghadapi zaman kehancuran. Sejarah tamadun manusia senantiasa berubah-ubah, bagaikan sebuah roda yang sebentar berada di atas dan sebentar lagi berada di bawah. Lagi pun, mana ada parti yang ada dan pernah wujud di muka bumi Allah ini akan bergemerlapan sepanjang masa dan waktu. Malam berganti siang dan siang berganti malam. Silih berganti. Itu ketentuan Illahi. Sampai masanya ia akan jatuh dan tersungkur menyembah bumi. Ini bergantung kepada sejauh mana kezaliman, pecah amanah dan menyalahgunakan kuasa yang diberikan itu digunakan.

UMNO akan runtuh melalui :

i.   Kelemahan dalaman. Perebutan jawatan, mengejar projek, meminggirkan rakyat, rasuah, politik wang, hasad dengki, berkomplot dan menunjukkan kemewahan yang berlebih-lebihan akan membawa kelemahan kepada parti itu.

ii.   Hukum alam. Tidak satu pun yang akan kekal di muka bumi ini, melainkan Allah SWT.

Akhir kata, saya amat mengharapkan feedback dari pihak saudara Salahuddin Ayub berkaitan dengan kenyataan beliau itu. Adakah PAS masih berpegang kepada prinsip pilihan raya yang tidak adil untuk memartabatkan Islam di muka bumi Malaysia ini, atau adakah PAS akan masuk ke gelanggang sekali lagi untuk disembelih hidup-hidup oleh NAZI FRONT?

Sekian, terima kasih. Wassalam.

- Meli - 26.04.2004
Siaran awal artikel ini terdapat di http://www.marhaen.com

Hantar artikel ini kpd sahabat: 


Sertailah Kumpulan M@RHAEN