ANALISIS RINGKAS PILIHAN RAYA UMUM KE-11

Assamu'alaikum wm.wbt

Keputusan pilihan raya ke-11 pada kali ini amat mengecutkan. Paling up-set. Sangat sukar mempercayai keputusan tersebut. PAS kalah teruk di semua negeri termasuk di Terengganu dan di Kelantan menang tipis. Di Terengganu, kawasan parlimen disapu bersih oleh UMNO, manakala di Kelantan, 6 kawasan parlimen dapat dipertahankan. Alhamdulillah, PAS di Kelantan dapat membentuk kerajaan semula walau pun dengan mendapat simple majority.

Saya raya dalam pilihan raya ini, ada sesuatu perkara tersembunyi yang berlaku yang dirancang terlalu rapi sehingga kita tidak mengesannya langsung. Saya amat berharap, sesiapa yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai hal mengenai tipu-muslihat UMNO ini tolong tampil ke hadapan membantu PAS dan Keadilan meneliti secara mendalam modus-operandi mengurus dan menyelenggarakan pilihan raya pada kali ini supaya yang haq dapat ditimbulkan dan yang bathil dibenamkan.

Pihak PAS dan Keadilan perlu menubuhkan segera satu jawatankuasa secara ad-hoc pengkaji perkara ini dalam tempoh 14 hari dari sekarang, sebelum ia digazetkan. Kita boleh buat bantahan terhadap sebarang kekeliruan yang timbul supaya pilihan raya tersebut diadakan semula.

Kekuatan PAS di Terengganu dan di Kelantan boleh tergugat begitu teruk sekali tentu ada sebab musababnya. Sebelum itu,  kekuatan PAS di kedua-dua negeri ini begitu kuat dan tidak mungkin begitu rapuh sekali, apabila keputusan dikeluarkan.

Pada keseluruhannya UMNO/BN menang besar [ landslide victory ]  ada beberapa  sebab tentunya, pertama, UMNO/BN dibantu oleh SPR. SPR bukan sebuah badan bebas lagi untuk mengendalikan pilihan raya di Malaysia. SPR patut dibubarkan sekarang. SPR telah bertindak meminda persempadanan semula untuk membantu kemenangan UMNO/BN. Perkara ini telah banyak diperbincangkan oleh masyarakat siber.

SPR juga turut membuat pelbagai syarat dan undang-undang yang mengelirukan bertujuan menghumban pembangkang [PAS dan Keadilan] dalam longkang. Pelbagai kesalahan yang dilakukan oleh pihak UMNO/BN terutama di kawasan parlimen Putrajaya, di Johor [ tuduhan rasuah ], di Bangi, di Terengganu [laporan polis mengenai pembahagian duit berbuka puasa tahun 2004] dan sebagainya tidak ambil kisah oleh SPR.

Lebih malang lagi apa yang berlaku di Gombak dan beberapa kawasan di Selangor dan KL  nama pengundi tidak ada dalam senarai di pusat pembuangan undi, tetapi penyemakan dibuat di barung SPR ada disenaraikan, lain-lain negeri juga menghadapi masalah yang sama. Ianya melibatkan beribu-ribu pengundi yang tidak dapat mengundi. Timbul pula ada orang awam jadi pengundi pos, ada suami-isteri yang mengundi di tempat yang berasingan, walaupun alamat tempat tinggal sama,. Ini tidak termasuk orang sudah mati, namanya masih ada lagi dalam senarai SPR.

 Di tempat saya sendiri umpamanya, orang mati sudah banyak tahun, nama orang itu masih ada lagi dalam senarai. Ada pengundi yang bertahun-tahun sudah mengundi, tiba-tiba namanya tidak ada dalam daftar pemilih. Ada pengundi yang namanya ada di tempat dan kawasan yang jauh dari tempat tinggalnya. Di tempat saya juga ada pengundi yang membuang undi terdiri dari kaum India, sebelum ini tidak pernah wujud. Semuanya 100% Melayu. Pilihan raya kali ini ada.

Siapa yang melakukan semua ini? SPR sudah mengendali 11 pilihan raya semenjak merdeka, tetapi perkhidmatan pengurusan pilihan rayanya amat mengecewakan dari penyediaan senarai daftar pemilih yang mempunyai pelbagai masalah sehinggalah membawa kepada mencetak kertas undi, pembuangan undi, pasukan pemantau SPR, perkiraan undi, pengumpulan undi dan membaca keputusan amat mengecewakan. Oleh itu, SPR patut dibubarkan kerana gagal menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan kepadanya.

Kedua, UMNO/BN dibantu oleh pasukan polis secara maksimum  menghalang pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh PAS dan Keadilan untuk menyampai maklumat kepada rakyat semenjak dari tarikh 1.7.2001. Ianya berlaku seluruh Negara, sedangkan pada masa yang sama segala aktiviti UMNO/BN diberi lindungannya sepenuhnya.

Ketiga, UMNO/BN mempunyai rangkaian media yang serba lengkap untuk membuat propaganda memburukkan pembangkang, sebaliknya PAS dan Keadilan dinafikan hak ini. NTV7 yang dijadualkan membuat temu ramah dengan bekas MB Terengganu pada malam pengundian telah dibatalkan disebabkan tekanan UMNO.

Keempat, kuasa duit. UMNO/BN berupaya membeli undi dengan menaburkan berjuta ringgit [ mungkin mencapai billion ringgit seperti yang pernah diberitahu oleh Allahyarham Dato’ Fadzil Noor ] kepada orang-orang kampung yang miskin. Money politic memang berlaku dalam pilihan raya ini dan pilihan raya-pilihan raya yang lepas. Tidak ada sesiapa pun ambil pusing. Seolah-olah benda ini sah dan halal dari segi undang-undang. Hendak harap siapa untuk mengambil tindakan, BPR, SPR atau Polis ?

CADANGAN

Disebabkan oleh 4 faktor yang saya sebutkan di atas menyumbang kemenangan yang besar kepada UMNO/BN dan kita tidak berupaya untuk melawannya, maka saya mencadangkan :

i. Tidak payahlah lagi kita [PAS dan Keadilan dan lain-lain parti], kecuali DAP [ yang ada agendanya tersendiri yang kita jelas akan maksudnya itu ] bersusah-susah  masuk pilihan raya untuk masa-masa akan datang selagi sistem bobrok ini diguna pakai. Ia membazirkan duit, masa dan tenaga. Banyak tenaga yang terbuang sia-sia mempertahan sistem haprak ini. Kita boikot pada pilihan raya ke 12 nanti.

ii. Sebagai gantinya, PAS perlu dijadikan sebagai badan dakwah yang besar [bersatu dengan NGO-NGO yang lain yang sealiran dengannya ] yang boleh bergerak bebas di peringkat tempatan dan antarabangsa menekan kerajaan UMNO/BN supaya mengubah sistem haprak ini. Sementara itu Keadilan pula boleh bergabung dengan NGO-NGO yang lain yang mempunyai fahaman yang sama. Kedua-dua badan ini perlu digabungkan supaya ia lebih berkesan untuk memberi tekanan yang kuat terhadap kerajaan UMNO/BN. Saya percaya, cara ini lebih sesuai dari kita masuk bertanding dalam pilihan raya yang sudah kita tahu jawapannya pada pilihan raya ke 12 [ 2008 ] dan seterusnya, siapa pemenangnya.

iii. Perlu ingat Lawan Tetap Lawan dengan apa cara sekali pun. Sehebat Suharto pun jatuh jua akhirnya, begitu juga dengan Marcos, Shah Iran, Hitler, Mossulini, Stalin dan sebagainya lagi diktator dunia jatuh satu demi satu menyembah bumi.

iv. Rakyat kita selagi dapat makan dan berada dalam suasana aman damai, selagi itulah kesedaran tidak akan timbul dalam fikiran mereka. Rasuahlah banyak mana pun, hutanglah banyak mana pun, nak gadai Negara pun gadailah, selewenglah banyak mana pun, tipulah banyak kali pun, mereka tetap tidak berubah seperti mencurah air ke daun keladi kerana semua itu tidak kena batang hidungnya. Kitalah merasa diri kita semacam orang gila dan bodoh.

Tolonglah sama-sama kita fikirkan cadangan saya ini. Kerajaan UMNO/BN yang ada ini tidak boleh diubah melalui peti undi. Percayalah cakap saya.

Sekian, terima kasih. Wassalam.

- Meli - 23.03.2004

Hantar artikel ini kpd sahabat: 


Sertailah Kumpulan M@RHAEN