Pariyah Vs DBP: Satu Lagi Kebiadapan Keturunan Mandaliar
Oleh Inderaloka

 

Belum pun reda kes Pariyah Umno yang mengepalai Kementerian Penerangan menyanggah keputusan Majlis Mufti Malaysia mengharamkan Konsert Sureheboh serta lain-lain program hiburan keterlaluan anjuran beberapa buah stesen TV swasta, hari ini seorang lagi Pariyah di kementerian yang sama turut menyalak persis anjing kurap.

Pariyah Kadir Sheikh Fadzir Menteri Penerangan bertelagah dengan SS Dato’ Seri Harussani Zakaria jurucakap Majlis Mufti Malaysia (Pariyah Lawan Mufti Perak) manakala seorang lagi pariyah Zainuddin Mydin Timbalan Menteri Penerangan pula memperlekeh-lekehkan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Apalah sialnya kementerian yang sepatutnya terang seterang-terangnya sesuai dengan fungsinya sebagai induk menyalurkan pelbagai informasi kepada rakyat marhaen, kini gelap segelap-gelapnya segelap kulit kedua-dua Pariyah Umno yang bertakhta di Kompleks Angkasapuri itu.

Sememangnya RTM yang dikendalikan oleh Kementerian Penerangan dan Penyiaran tidak pernah dianggap sebagai sebuah agensi kerajaan yang adil kepada rakyat.

RTM memang bias sepenuhnya kepada Umno Perikatan BN sejak mula ia ditubuhkan, kalau tidak masakan rakyat marhaen menggelar RTM sebagai Radio Televisyen Mengampu.

Pembesar-pembesar Umno yang pernah menerajui Kementerian Penerangan dan Penyiaran kebanyakannya telah mencatatkan rekod buruk dikaitkan dengan kes rasuah dan perempuan.

Siapa tak kenal Tan Sri Muhammad Rahmat, Tun Khalil Yaakob yang pernah menjadi Menteri di situ, tolong sebut skandal apa yang mereka tidak buat! Rasuah, kebas selebriti, sapu artis……….. sebut apa sahaja skandal di RTM nescaya nama mereka sukar untuk dipisahkan.

RTM era Mahathir Mahataik terkenal dengan slogan Teman Setia Anda, kini apabila Mahataik sudah tidak lagi kelihatan berkuasa dan sesuai pula dengan lolongan retorika Malaysia Baru oleh Imam Zalim, maka slogan jentera propaganda terbesar UMNO BN itu pun ditukar.

Slogan sahaja yang ditukar namun kontennya tetap berserabut dan berselerak baik dari sudut memartabatkan agama, bangsa dan bahasa.

Tiap sesuatu sudah pasti ada bahan rujuknya sebagai contoh rujukan utama Islam semestinya Quran dan as Sunnah, rujukan perundangan negara adalah Perlembagaan versi Lord Reid begitu jua perkara-perkara lain.

Islam yang tidak dirujuk kepada Quran dan as Sunnah bukanlah Islam tulen, begitu jua perlaksanaan sebarang undang-undang yang bertentangan dengan perlembagaan sekular Malaysia dianggap tidak sah dan boleh dihukum kerana menyanggah `kitab negara`.

Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa kitab atau gedung rujukan tertinggi bagi Bahasa Melayu adalah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Sebarang sebutan, ejaan, perkataan, ayat, tata bahasa atau apa sahaja yang bercanggah dengan DBP bolehlah dianggap melakukan dosa kepada bahasa ibunda, apa pun dosa itu tidak sampai ke tahap murtad atau syirik.

Namun bagi para pejuang bahasa ibunda, mereka tidak pernah berkompromi dengan mana-mana anasir yang cuba melacurkan kehebatan bahasa Melayu, amat malang suara-suara mereka kerap kali disekat atau sengaja dipadamkan dari didengar dan diketahui oleh rakyat marhaen, lantas bahasa Melayu terus lesu dan layu.

Mahu tahu apa slogan baru RTM yang dibantah oleh DBP itu? RTM Saluran Infotainmen Anda. DBP mencadangkan agar slogan itu ditukar kepada Saluran Infohibur atau Inforia Anda kerana itu lebih menepati tatabahasa dan aspirasi bangsa.

Namun Pariyah Zainuddin Mydin yang berketurunan mamak tongkang itu menyanggah keras cadangan DBP sekali gus terus kekal dengan slogan RTM Saluran Infotainmen Anda.

Memang benar baik Infohibur, Inforia atau Infotainmen kesemuanya disadur dan bercampur aduk dengan bahasa Inggeris. Bagaimanapun perkataan `info` ringkasan `information` daripada bahasa Inggeris itu telah dipersetujui penggunaannya oleh DBP secara menyeluruh.

Ertinya perkataan Infohibur atau Inforia lebih terarah kepada kemelayuan jika dibandingkan dengan Infotainmen yang disadur daripada bahasa Inggeris : Informations and Entertainments, soalnya siapakah yang meluluskan slogan tersebut, apakah kelulusannya sekadar berlegar di sekitar kemahuan beberapa kerat bangsat yang tidak pernah berpegang kepada falsafah `bahasa menunjukkan bangsa`?

Tidak hairanlah kalau Pariyah Zainuddin Mydin beriya-iya mempertahankan Slogan RTM Saluran Infotainmen Anda kerana dia, seperti mana Mahathir Mahataik, Noor Muhammad Yaacop, Kadir Sheikh Fadhir, Rahim Tamby Chik dan beberapa orang lagi musibat adalah cucu cicit Mandaliar Si Raja Mamak yang khianat itu! Pttuiiihhhhhhh !

Ya Allah! Engkau lindungilah Islam dan bangsa Melayu daripada para pengkhianat yang terdiri anak cucu Mandaliar dan spesis yang sebangsa dengan mereka! Amiiiin! Musnahkanlah mereka Ya Allah! Amiiin!

Hidup Umno Penipu! Mati Islam ! Maut Melayu ! Hep!hep ! Hooray !!!!!!!!!!! Dolah Hadhari!!

- Inderaloka  - 11.08.2004 - (suntingan M@RHAEN)


Hantar artikel ini kpd sahabat: