KISAH MANGKUK NORITAKE DAN DATUK WIRA NORITA
Oleh Hang Nadim (Laman M@RHAEN)


Di Jepun ada mangkuk cap NORITAKE. Juga ada Narita Airport. Di Malaysia pula ada mangkuk cap NORITA dan Norita Airport. Menurut yang empunya cerita, TYT Melaka, Tun Khalil Yaakub, amat mencintai mangkuk ini. Sambil menghayun mangkuk cap Norita, dia suka mendendangkan lagu kuda hitam kerana power mangkuk cap Norita hebat macam kuda hitam jalang. Tapi, kerana sudah pecah berderai, Khalil pun menganugerahkan pingat kepada mangkuk cap Norita secara niat sahaja. Maka, mangkuk cap Norita pun bergelarlah DATUK WIRA NORITA. Sama tarafnya dengan Datuk Wira Asmah, isteri kepada KM Melaka. Menurut yang empunya cerita lagi, bezanya, Wira Norita tu mangkuk si Khalil, dan Datuk Wira Asmah pula, mangkuk si Ali Rastam!!!!! Kedua-duanya adalah Datuk Wira Mangkuk!!!!!

Yang empunya cerita juga berkata, Datuk Seri Shahidan Kassim, MB Perlis, amat gemar mendarat di Norita Airport, bukannya Narita Airport. Katanya, Shahidan cuba tutup cerita yang kononnya karut ni. Tutup, punya tutup, mulut tempayan terus bercerita… Shahidan pun menggigil. Sebab itulah agaknya maka sewaktu dia berada di London, ofisnya pun terbakar (atau dibakar?)!!!!!!

Inilah bahananya mangkuk cap Norita dan Norita Airport. Katanya, sesetengah pihak tertentu pun tau kisah mangkuk cap Narita dan Narita Airport ini. Khairy Al-Hadhory pun katanya campurtangan untuk menutup kisah mangkuk cap Norita dan Norita Airport ini dari merebak kerana ia boleh melumpuhkan Umno dan Islam Hadhori.

Oleh itu, kalau nak tau kisah sahih pasal mangkuk cap Norita dan Norita Airport ni, tanyalah pada pihak yang tau. Sekurang-kurangnya tanya pada Khairy Al-Hadhory menantu PM yang amat bijaksana.

HANG NADIM - 13.10.2004
(suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com / reformasi@gmail.com)


Hantar artikel ini kpd sahabat: